Kritički vodič kroz srpski film 2000 – 2017, u izdanju Filmskog centra Srbije (FCS), knjiga koja sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine, predstavljena je 25. maja u prostorijama Privrednika u Zagrebu. Po riječima autora, Zorana Jankovića, Ivana Velisavljevića i Đorđa Bajića, ovo je bilo prvo predstavljanje vodiča izvan Srbije. O knjizi je govorio i Nenad Polimac, filmski kritičar i recenzent knjige.

Ovo kapitalno izdanje trojice predanih i istrajnih srpskih kritičara mlađe generacije i ljubitelja srpskog i jugoslovenskog filma temelji se, između ostalog, i na njihovom dugogodišnjem kritičarskom iskustvu u štampanim i elektronskim medijima i što su se u svom radu specijalizovali upravo za srpski film.

– Na knjizi smo radili dve i po godine, a sadrži podatke o 230 igranih filmova i dva dugometražna filma, rekao je Janković.

Kritički vodič sadrži i dodatak u kome se nalaze tekstovi o dugometražnim dokumentarnim filmovima, manjinskim koprodukcijama i nezavisnim, off-filmovima. Knjiga ima i rečnik manje poznatih termina, kao i obiman indeks za koji se postarao urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović. Svi tekstovi u knjizi bogato su ilustrovani posterima i fotografijama iz filmova, koje je sakupila i pripremila Maja Medić. Borut Vild, jedan od vodećih beogradskih grafičkih dizajnera, pobrinuo se za dizajn i prelom knjige, dok je recenzent i pisac pogovora Nenad Polimac, poznat i ugledan regionalni filmski kritičar.

– Knjiga je odlično primljena, a prilozi o njoj našli su se u brojnim medijima i emisijama. Tiraž je rasprodan, tako da smo za Zagreb jedva napabirčili desetak primeraka – rekao je Ivan Velisavljević, ističući da planiraju prošireno izdanje i izdanje na engleskom.

Na pitanje koji su po njima najbolji filmovi, odgovorili su – ‘Život i smrt porno bande’ Mladena Đorđevića iz 2009. godine, ‘Klip’ Maje Miloš iz 2012. i ‘Ničije dete’ Vuka Ršumovića iz 2014. godine, a tu je negdje i ‘Srpski film’, Srđana Spasojevića iz 2010. godine.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email