Predsednik Komisije Srbije za nestala lica Veljko Odalović najavio je da će predstavnici Srbije i Hrvatske krajem aprila u Zagrebu sumirati rezultate u istrazi o nestalima koji su postignuti u protekla dva meseca, od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu primio članove porodica nestalih u toku ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske.

“Radimo na pripremi tog sastanka, raspravljamo o svim temama i otvorenim pitanjima. Imali smo mali zastoj u radu komisija koji hoćemo sada da prevaziđemo”, rekao je Odalović.

On je za beogradsku “Politiku” naveo da se intenzivno analiziraju i pretražuju dokumenta, u šta su uključene sve službe koje poseduju neke arhive.

List navodi da se spiskovi nestalih koje imaju Srbija i Hrvatska prilično razlikuju i da i jedni i drugi tvrde da su brojke sa druge strane mnogo manje.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva veterana još se traga za 1.600 nestalih građana, među kojima 930 lica hrvatske i 670 srpske nacionalnosti, ali, kako kažu, tom spisku se može dodati još 200 lica sa srpskim državljanstvom koja su nestala za vreme rata na teritoriji Hrvatske.

Podaci Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, međutim, pokazuju da ima 1.900 nestalih Srba i da Hrvati tragaju za 865 nestalih građana hrvatske nacionalnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, tokom zvanične posete Zagrebu, 12. februara, dogovorio sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da se intenzivira rad na rasvetljavanju sudbine nestalih.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email