Krađa se isplati

Piše: Dušan Cvetanović

Zahvaljujući sporom, neučinkovitom i zapravo smiješnom pravosudnom sustavu mnogi su donijeli odluku da se rizik kriminala isplati jer su mogućnosti izbjegavanja pravde, čak i ako budu otkriveni, nepregledne
Naslovna fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pravosudna trakavica koju je svojim kriminalnim aktivnostima prije 15 godina započeo bivši premijer Ivo Sanader ovih je dana, naizgled, privedena kraju. Ne obori li HDZ pravomoćnu presudu na Ustavnom sudu, u povijesnim knjigama zauvijek će ostati upisan kao prva politička stranka osuđena zato što je njen predsjednik izvršio golemu pljačku državnog proračuna. Podsjetimo, HDZ kao vladajuća stranka u Hrvatskoj, koju sada vodi premijer Andrej Plenković, pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena je krivom u slučaju Fimi medija, odnosno u aferi izvlačenja državnog novca. HDZ će uz 3,5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi.

Takva sudska presuda, sa šokantnim opisima pljačke javnog novca koju su počinili najviši državni dužnosnici, bila bi u normalnim okolnostima, u iole zdravom društvu, ujedno trajna politička presuda za svaku organizaciju. Međutim, HDZ u trenutku objave presude suvereno vlada hrvatskim političkim prostorom i trenutno probija gornje granice popularnosti, barem one anketne. Njegovi čelnici, sasvim opravdano, odbijaju svaku pomisao na vlastitu odgovornost jer mnogi od njih, uključujući i sadašnjeg predsjednika, u inkriminiranim godinama nisu bili ni blizu HDZ-a. Njihova tvrdnja da današnji HDZ nije onaj HDZ koji je pljačkao građane zvuči kao lako branjiva i upravo tom strategijom se njegovi sadašnji dužnosnici i koriste.

No da hrvatsko društvo nije zdravo pokazuje ne samo činjenica da HDZ nije platio teške posljedice kriminala njegovog predsjednika i tadašnjeg vodstva, nego i činjenica da smo na konačnu presudu morali čekati nevjerojatnih deset godina. Hrvatsko pravosuđe takvim je tempom rada praktički amnestiralo kriminal i omogućilo negiranje odgovornosti toliko dugo dok ono nije postalo gotovo razumljivo. Pravno gledano, HDZ je praktički do jučer bio nevin. Presumpcija nevinosti radila je u njihovu korist i omogućavala toj stranci ne samo da se natječe i osvaja najviše državne pozicije, nego i da godinama koristi kriminalom stečen novac. Svih tih 14,6 milijuna kuna koje je ta stranka godinama koristila u izbornim kampanjama, osvajala stotine mandata lokalnih vijećnika i desetke mandata parlamentarnih zastupnika, bilo je ukradeno iz državnog proračuna. Sada će ih morati vratiti, ali nakon što su pomoću te nepripadne koristi u 13 godina osigurali stotine milijuna kuna prihoda iz državnog proračuna na ime raznih naknada.

Presuda HDZ-u i posljedice koje je proizvela najbolji su pokazatelj da zakašnjela pravda nije pravda i da pravosuđe koje ne radi svoj posao nosi ogromne negativne posljedice za čitavo društvo. Presude na rate, kao u slučaju Ive Sanadera, relativiziraju odgovornost, omogućuju počiniteljima da svoj kriminal pretvore u močvaru u kojoj više nije jasno tko je pošten, a tko kriminalac. Takva presuda više se nema kome isporučiti, a ljudi koji su bili dio tog sustava amnestirani su od svake odgovornosti. Šteta prouzročena takvim postupanjem sudova višestruka je, a najveću plaća čitavo društvo jer ostaje zarobljeno, bez prave prilike za katarzu i okretanje nove stranice. Da je ova presuda došla ranije, onda kada je sjećanje na kriminal bilo svježe, a njegove posljedice još uvijek vidljive, imala bi smisla jer bi poslala poruku da se kriminal ne isplati. Ovako, ta presuda savršeno se uklopila u opće sivilo i osjećaj besmisla življenja u Hrvatskoj. Pojačala je osjećaj da se kriminal itekako isplati. Možda ne za sve, ali za ogromnu većinu uključenih svakako.

Zahvaljujući sporom, neučinkovitom i zapravo smiješnom pravosudnom sustavu mnogi su donijeli odluku da se rizik kriminala isplati jer su mogućnosti izbjegavanja pravde, čak i ako budu otkriveni, nepregledne. Konačno, i danas kada je ta presuda pravomoćna, nije sve gotovo. Uvijek je tu Ustavni sud kao ona zadnja instanca koja može “ispraviti stvari” i osigurati da pravosudna noćna mora nikada ne završi.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: