fbpx

Kordunašica u akciji spašavanja – od zaborava

Kordunašica u akciji spašavanja – od zaborava

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Još uvijek ima plemenitih ljudi koji brinu o sjećanju na zaslužne sugrađane
Kordunašica

Nakon što smo na P-portalu pisali o tome da se zbog neplaćanja godišnje grobne naknade „na bubnju“ našlo i mjesto ukopa majke partizanske ilegalke na Židovskom groblju u Karlovcu, čija je kćer Herta bila prva komunistkinja strijeljana u Hrvatskoj sa svega 22 godine, javila nam se predsjednica Udruge Kordunašica s lijepim vijestima.

Udruga Kordunašica je, naime, uplatila kompletan dug za održavanje grobnog mjesta majke legendarne karlovačke heroine Herte Turze, gospođe Barbare. Dug se nije uplaćivao od 2003. godine, a Kordunašica će nakon ove uplate dobiti rješenje o korištenju grobnog mjesta i preuzeti daljnu brigu plaćanja, izrade spomen-ploče i održavanja.

„Pročitavši na vašem portalu dana 27.3.2021. informaciju o nepodmirenom dugu za grobno mjesto majke legendarne karlovačke heroine Herte Turza, gospođe Barbare Turze na Židovskom groblju, odlučili smo da udruga Kordunašica, čija sam predsjednica, preuzme dug i nastavi dalje plaćati godišnju naknadu za održavanje poduzeću Zelenilo d.o.o.“, rekla je za P-portal Tatjana Vujičić Vlačić, Zagrepčanka porijeklom sa Korduna i predsjednica Udruge Kordunašica.

Kordunašica
Židovsko groblje u Karlovcu, foto: Marin Bakić

Inicijativu predsjednice i osnivačice Udruge Kordunašica prihvatili su svi članovi. Stupivši u kontakt sa sektorom općih poslova Zelenila.d.o.o. Vujičić Vlačić dobila je informaciju da se od 2003. godine nije plaćala naknada te da dug iznosi ukupno 2073,73 kn. Zatražila je zahtjev i ponudu kako bi se čim prije riješio status grobnog mjesta Barbare Turze i spasilo sjećanje na nju.

„Ove godine bit će obilježena i 80-godišnjica smrti Herte Turze koja je streljana odlukom prijekog suda u kolovozu 1941. zbog svog antifašističkog djelovanja. Rješenjem o korištenju grobnog mjesta njene majke te izradom spomen obilježja na mjestu gdje ona počiva, Kordunašica je preuzela odgovornost i zaustavila još jednom pokušaj da se zaboravi, uništi ili obezvrijedi značenje i vrijednost jednog prostora i vremena kada se životom branio život“, rekla nam je Vujičić Vlačić i dodala da vjeruje bi i Herta Turza bila istog mišljenja.

Udruga Kordunašica osnovana je 2019. godine sa ciljem promocije i njegovanja tradicionalne zavičajne kulturne baštine područja Korduna. Djeluju na području kulture i umjetnosti, kulturne baštine, na zaštiti i očuvanju materijalnih kulturnih dobara, kao i na zaštiti i očuvanju nematerijalnih kulturnih dobara. Uz svoje bogate aktivnosti, koje ni pandemija nije zaustavila, u udruzi se bave i obnovom i brigom za spomenike NOB-a na području Korduna, a organizirali su i humanitarnu akciju „Za djecu Korduna i Banije“, u sklopu koje se prikupljaju novčana sredstva za kupovinu prijenosnih računala školarcima s područja pogođenog potresom.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: