Gre’ota papira

Piše: Olivera Radović

Komentar glavne urednice portala Srpskog privrednog društva Privrednik
Viktor Ivančić

Nakon što je u pretprošlom broju nedeljnika Novosti objavljen tekst koji, pored ostalog, pokušava da tematizuje prilike u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i to na istaknutijem mestu od onog koje je inače rezervisano za folklorne smotre i priče o zapuštenim selima bez vode i struje, mnogi su se poradovali da ovaj list zaista postaje list srpske nacionalne manjine.

Al’ uzalud su se ponadali. Sramotni tekst Viktora Ivančića (a.k.a. Maksim po diviziji) pretendovao je na „žustro kasapljenje po društvenim mrežama“. Očekivano je i dobio, ali nije jasno šta je uredništvo lista objavivši tekst pun zlonamernih i neobrazloženih vrednosnih sudova želelo postići. Večito ograđivanje od nacionalnog predznaka (koji inače omogućava izlaženje ovog lista) već je odavno premašilo granice „racionalnog“.

S obzirom na princip po kojem kolumnista nedeljnika Novosti (koji, podsetimo, izdaje Srpsko narodno vijeće) u poslednjim brojevima bira mete svojih kontraških tirada, čast je biti imenovan nakon dostojnog patrijarha.

Patrijarh srpski Porfirije svesno se odrekao svog mira i prihvatio teret i žrtvu položaja na kojem će neminovno biti izložen prosuđivanju i osuđivanju, pa i ovakvim i sličnim napadima. Efekat začudnosti koji je u svom maniru neuspešno pokušao da primeni kolumnista Novosti izgubio se u neznanju i ostrašćenosti. Neupućen i nedorastao da se bavi ovako zahtevnim temama, uvideo je to valjda i sam, pa se okrenuo uvodničarki lista Privrednik da je prosvetli u njenoj „blaženoj naivnosti“.

Pretežni deo teksta nije vredan osvrta, u njemu autor izražava simpatije prema gaćama, opet igrajući na efekat oneobičavanja, dovodeći ih u paralelu sa nacionalnim zastavama (komadima platna s privremenim dezenom, kako dovitljivo primećuje). On tu još i očinski pokušava da edukuje autorku teksta koji ga je uznemirio i na sebi svojstven način pokušava da bude duhovit i da mobilizuje svoje adorante koji sve više gube strpljenje i poverenje u njegove napise.

Pretežni deo teksta nije vredan osvrta, ali je zanimljivo da je autor u jednom delu sam sebe demantovao. Potkrala se greškica usled žustre paljbe, pa iako je u prethodnom uradku izjavio kako on na društvne mreže uopšte ne zalazi, ovde je kao posebno mrske istaknuo „fotografije po društvenim mrežama na kojima se političari grle s popovima i razmjenjuju iskaze privrženosti“. Apelujemo na uredništvo Novosti da otvori profil svom kolumnisti kako bi mogao nesmetano da lajkuje ili komentariše fotografije političara ili da odgovara na komentare ispod objava. Jer gre’ota je da troše papir, kad je ono što piše primerenije društvenim mrežama.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: