U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Voćin i Virovitičko-podravske županije u Kometniku i Voćinu održan je komemorativni skup kojim je obilježena 76. obljetnica stradanja 320 civila stradalih u II. svjetskom ratu. Nakon okršaja partizanskih i ustaških postrojbi 11. i 12. siječnja 1942. godine u kojemu su poginula šestorica ustaša, kao odmazdu za taj događaj ubijeno je 320 muškaraca srpske nacionalnosti Kometnika, Dobrića, Zubića i drugih sela. Dvadesetak je ubijeno u selima u kojima su živjeli, a većina je zatočena u podrumu jedne zgrade u Voćinu i na okrutan način mučena i potom 14. siječnja strijeljana. Desetak preživjelih seljana sahranilo je stradale suseljane u zajedničku grobnicu uz rijeku Voćinku. Žene i djeca odvedeni su u logor u Zdencima.

Ovogodišnja komemoracija započela je bogosluženjem u pravoslavnoj crkvi Svetih otaca u Voćinu. Liturgiju svetog Vasilija Velikog predvodio je vladika Jovan, episkop Slavonske eparhije uz paroha slatinskog Dragana Gaćešu i paroha medinačkog Jovana Šaulića, protođakona Milana Tomaševića i đakona Milana Jovića. Nakon svete liturgije služen je i moleban za početak nove godine.

Molitvom i minutom šutnje za stradale seljane nastavljena je komemoracija kod spomen obilježja u Kometniku. Prisutnima se tom prigodom obratio Igor Pavković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije koji je u ime domaćina pozdravio devedesetdvogodišnjeg Savu Bojčića, jedinog preživjelog svjedoka toga zločina nad nedužnim civilima 1942. godine kao i sve prisutne.

O zbivanjima tih dana početkom 1942. godine govorio je Miroslav Subotić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Voćin.

Učenica Jelena Bogojević pročitala je potom jedan učenički rad koji je bio objavljen u knjizi 14. januar, napisanoj 1972. godine.

Tajnik Županijske skupštine Ivo Horvat u svom je obraćanju naglasio kako se nada da se ovakovi događaji više nikada neće ponoviti.

U ime SDSS-a i njenog predsjednika Milorada Pupovca skupu se obratio i Jugoslav Vesić, potpredsjednik SDSS-a.

– Želim vjerovati da su ideali i da je život, za koji su se borili mnogi, časni i pošteni ljudi, borci NOR-a, ostvarivi u današnjoj slobodnoj, demokratskoj, europskoj Hrvatskoj, i da njihova žrtva nije bila uzaludna, rekao je Vlado Jurić, predsjednik udruge antifašista Virovitičko-podravske županije.

Izaslanstva su potom kod spomenika u Kometniku i na mjestu stradanja srpskih civila u Voćinu položila vjence. Tom je prigodom na voćinskom stratištu o tim tragičnim događajima govorio i povjesničar Jovan Vuković, profesor, istaknuvši kako je to bilo najveće ubojstvo nevinih ljudi u Slavoniji kao osveta za ustaše poginule u borbi. Osobno iskustvo iz vremena ratnih događanja iznio je i Petar Kavgić, profesor i znanstvenik.

 

Izvor: Marinianis TV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email