Ovogodišnji Kistanjski zalasci sunca održat će se u subotu, 17. avgusta i bit će posvećeni 140. godišnjici rođenja Milutina Milankovića (1879. – 1958.), astronoma, geofizičara, klimatologa i svjetski poznatog matematičara.

Program počinje već u 6 sati radionicom suhozida kod Krnetskog jezera, pod vodstvom Vuje Krnete, koji je radio na međunarodnim projektima s komponentom suhozida. Nakon toga slijedi doručak u 9 sati kada će se poslužiti tradicionalna jela Bukovice – janjetina ili jaretina s ražnja. Zatim počinje radionica ojkanja/groktenja.

U vremenu od 14 do 17 na lokaciji Zalasci će se održati okrugli stol na temu Ojkanje/groktenje – jučer, danas, sutra.

Također, s obzirom na potencijal Bukovice u aromatičnom i ljekovitom bilju postoji mogućnost organiziranja stručnog predavanja o ljekovitom i aromatičnom bilju, ovisno o broju zainteresiranih koji se trebaju javiti na adresu: ilija.krneta@gmail.com. Radionicu vodi Katica Wolf, aromaterapeut, voditeljica centra za aromaterapiju Viola i predavačica modula prirodne kozmetike u Učilistu Galbanum.

U 17 sati planiran je nastavak radionice, a od 19 sati likovna radionica za djecu. Od 19 sati Astronomsko-astronautičko društvo iz Zadra organizira za sve zainteresirane gledanje noćnog neba pomoću dva teleskopa.

Povodom 140. godišnjice rođenja Milutina Milankovića i desete godišnjice rada Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju, upravnik Đorđe Nešić održat će predavanje pod nazivom “Milutin Milanković – putnik kroz vasionu i vijekove”.

Model procesije Zemlje

Milutin Milanković (Dalj, 28.05. 1879 – Beograd, 12.12. 1958) astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar svjetskog glasa.

Tvorac matematičke teorije klime, poznate u nauci pod nazivom Milankovićevi ciklusi.

Odgonetnuo tajnu promjene klime na Zemlji, uzroke nastanka i nestanka ledenih doba.

Njemu u čast krater na Mjesecu i na Marsu nose njegovo ime.

Evropsko geofizičko društvo dodjeljujje, od 1993.godine, medalju s imenom i likom M. Milankovića za zasluge u geofizici.

NASA – agencija za svemirska istaživanja u djelu “Na ramenima giganta” uvrstila je Milutina Milankovića među 15 najznačajnijih naučnika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom.

Kistanjski zalasci sunca promoviraju i zdravu domaću prehranu. Bit će poslužen “gra varice sa pancetom”.

U okviru kulturnog programa nastupit će Sofija i Lea Popović zajedno sa Milenom Stepić,. Tri gimnazijalke i članice Gradskog ženskog hora “Kir Stefan Srbin” iz Smedereva na poziciji prvih soprana, svojim glasovima upotpuniti će ugođaj pod zvijezdama kistanjskoga neba melodijama iz raznih krajeva svijeta.

Organizatori najavljuju i još lijepih događaja u Bukovici u saradnji s dr. Veljkom i Stevanom, a o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni.

Napomena: Svi sadržaji – programi, hrana i piće su besplatni, no prikupljat će se donacije za nabavu prvog javnog teleskopa u Bukovici.

Osigurajte mjesto na manifestaciji putem prijavnice ili javljanjem na e-mail: ilija.krenta@gmail.com ili na telefon +385 98 404 947 (viber, messanger).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email