Karate klub Dvor – za bolji Dvor

Piše: Dijana Savić

Dvorčani su osim nogometa oduvijek voljeli i borilačke sportove, osnivanje kluba datira iz daleke 1977. godine, a već na samom početku njegovog djelovanja, član Davor Vinčić je postigao značajan rezultat- ...

Dvorčani su osim nogometa oduvijek voljeli i borilačke sportove, osnivanje kluba datira iz daleke 1977. godine, a već na samom početku njegovog djelovanja, član Davor Vinčić je postigao značajan rezultat- kao juniorski prvak Hrvatske u tom drevnom sportu.

Od tada je sticajem raznih okolnosti mijenjao imena, naravno i učenike te prestajao sa radom, ali osnivač je ostao isti. Branislav Pavlović, majstor karate II DAN, obnovio je svoju viziju i ustrajnost ponovo u jesen 2012. godine, ponovo pod mentorstvom svoga učitelja, senseia Ilije Smoljenovića majstora karate VI DAN,  jednog od najpoštovanijih majstora na svijetu. Ilija Smoljenović, također dijete Banije, kao vrhunski trener te ispitivač za pojaseve u karateu pri Hrvatskom karate savezu pruža  veliku podršku KK Dvor svojim znanjem i savjetima. Prijateljski treninzi u karate klubu Tempo u Zagrebu pod vodstvom Ilije Smoljenovića se odvijaju jednom mjesečno te na njima prisustvuje, uz karatiste iz Dvora i karate sekcija iz Donje Zeline pa samuraji iz Dvora osim treninga imaju priliku upoznati se, družiti  i sklapati prijateljstva sa samurajima iz ostalih dijelova Hrvatske. Trening se sastoji od vježbanja kata, to jest borbe sa zamišljenim protivnicima. Intenzitet i ritam treninga je jak, no uz vrhunske trenere koji s ljubavlju rade svoj posao mali samuraji  ga odrade bez ikakvih napora.Osim malih Dvorčana treningu prisustvuje i šezdesetogodišnji Mate Barić, inače najstariji član KK Dvor, što pokazuje da se u karate jako dobro mogu uklopiti i stariji članovi. Mate se, kako nam govori, u društvu malih karatista osjeća uzvišeno, plemenito i dostojanstveno.

Danas KK Dvor broji 20 aktivnih članova, raznih dobi i uzrasta. Uglavnom viših i nižih učeničkih zvanja, dva kanditata za majstorsko zvanje i jednim kandidatom za više majstorsko zvanje. U KK Dvor prakticiraju školu Shotokan, osnivača i reformatora najpriznatije karate škole u svijetu, Funakoshi Ghichina. Djeluju pod motom ujedinjenja kroz plemenitu vještinu borenja, za bolji i ljepši Dvor. Za prepoznatljiv duh naših krajeva koji je trajna vrijednost i temelj moderne Europe. 

Sportski život u Dvoru je uglavnom na rubu, suočen s vječnim nedostatkom sredstava- osim pomoći same općine nakon osnivanja kluba, KK Dvor se financira uz simbolične članarine u iznosu od 80 kuna.  Članovi predsjedništva ulažu i  svoja sredstva, skromna i nažalost nedovoljna. Trener je nezaposleni otac troje djece, ali veliki entuzijast kada se radi o dobrobiti malih Dvorčana. Na njegovu veliku radost svoj posao obavlja volonterski, a najveća nagrada su mu izvrstni rezultati na natjecanjima. Treninzi se trenutno održavaju u sklopu sportske dvorane Osnovne škole “Dvor”, a u planu je i otvaranje vlastitog prostora za treninge. Kako nam govore u klubu,  KK Dvor teži i vapi za sponzorima i financijskim sredstvima. Mali Dvorčani opravdavaju trud i ulaganje svojih mentora na natjecanjima, 15.02.2014. na međunarodnom karate kupu u Ivanić Gradu Mario Borojević osvojio je 3 mjesto, a Nikola Nišević 5 mjesto u katama pojedinačno. Također je oformljena natjecateljska skupina koja će se natjecati na prvenstvu Grada Zagreba 23.03.2014. u katama. Karate kao sport doista stvara uzvišen, plemenit i dostojanstven osjećaj jer vještine koje se usvoje jačaju tijelo i duh te tako postajemo bolji članovi zajednice. Upravo zato,  nadamo da će i velik broj ljudi iz vana pokazati više interesa za male samuraje u Dvoru jer samo tako stvorena omladina danas nosi budućnost Dvora sutra.

Kako bi naši mali Dvorčani nastavili nizati svoje i naše pobjede ovim putem Vas pozivamo da „DONIRATE I POSTANETE SAMURAJ“ , svi dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na broj računa HR85 2407 0001 1003 7787 2 (SWIFT CODE: OTPVHR2X). Napominjemo da  pomoć ne mora biti novčana, pa su tako dobrodošli i  sportska oprema, štitnici za zube, kimona, fokuseri, tatami strunjače kako se mali samuraji prilikom treninga ne bi ozlijedili.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: