Celovečernjim programom pod nazivom “Mostovi prijateljstva” održanim prošloga petka u Hrvatskom domu u Vukovaru, Kulturno-umetničko društvo “Sloga” iz Vukovara proslavilo je 95. rođendan. Sloga je osnovana 1920. godine kao pevačko društvo “Plamen”, a vremenom je pokrenuta dramska i folklorna sekcija. Zanimljiv je podatak da je na Drugom kongresu KPJ 1920. godine u Vukovaru ovo društvo otpevalo Internacionalu.

Tokom nekoliko decenija svog delovanja, Sloga se sve više razvijala da bi u predratnom periodu, po kvalitetu, dospela u sam vrh gradskih udruženja. Početkom rata 1991. godine privremeno prestaje s radom, a upornošću pokojnog Branimira Kurucića i nekolicine starih članova, društvo se obnavlja 1993. godine i od tada radi bez prekida. Uz pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, Sloga je danas nosilac i pokretač kulturnih i društvenih aktivnosti srpske zajednice u Vukovaru na čiji je predlog vukovarska uprava, pre nekoliko godina, dodelila ovom društvu plaketu grada.

– Trudimo se da održimo kontinuitet i kvalitet rada. Najveći ponos i uspeh današnje Sloge su deca koja čine većinu od 80-tak članova – kaže Bojana Patković, predsednica društva koje uz dečju folklornu sekciju u mlađoj i starijoj grupi ima i svoj Narodni i Tamburaški orkestar sa vokalnim solistima te etno-radionicu.

Rođendanski program KUD-a “Sloga” uveličali su i Vukovarsko-srpsko pevačko društvo “Javor”, Etno grupa “Đurđevak” iz Bobote te prijateljsko Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Đurđeva. Uz mnogobrojnu publiku, generalnog konzula Srbije u Vukovaru Živorada Simića i predstavnike srpske zajednice svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

Izvor: Radio Borovo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email