Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u suradnji s Gradom Zagrebom od 9. do 11. jula ove godine organizira jubilarnu 10. manifestaciju <span class=’CyrLatIgnore’>Tesla&friends</span> 2019., kojom obilježava godišnjicu rođenja izumitelja Nikole Tesle. Trodnevnom manifestacijom ove godine se obilježava 163. godišnjica Teslinog rođenja i 6. nacionalni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija.

Program obilježavanja počinje 9. jula demonstracijom Teslinih pokusa u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a nastavlja se koncertom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u Muzičkoj akademiji. Istog dana, Tesli u čast, na Trgu kralja Tomislava održat će se i koncert Čarobni Broadway Gradskog kazališta Komedija. Na koncertu će glazbene brojeve nekih od najvećih svjetskih mjuzikala izvesti solisti Renata Sabljak, Vanda Winter, Vlatka Burić Dujmović, Mila Elegović, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Dražen Bratulić uz pratnju orkestra Kazališta Komedija kojim će ravnati dirigent Krešimir Batinić, a u liku Nikole Tesle zasvijetlit će i fontane Sveučilišne livade u Zagrebu.

Na sam dan rođenja Nikole Tesle 10. jula, predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost zajedno s predstavnicima Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba položit će cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Nakon toga će se održati i prigodni umjetnički program. U večernjim satima u Hotelu Esplanade u Zagrebu održat će se tradicionalni svečani program obilježavanja godišnjice rođenja Nikole Tesle uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost i glazbeni nastup operne pjevačice Sandre Bagarić i pijanista Darka Domitrovića.

Trećeg dana manifestacije 11. jula, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka. Na konferenciji će biti predstavljeni uspješni kulturni, znanstveni, edukativni i turistički projekti u zemlji i regiji inspirirani Nikolom Teslom.

Manifestacija <span class=’CyrLatIgnore’>Tesla&friends</span> 2019. održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba, visokog učilišta <span class=’CyrLatIgnore’>Rochester Institute of Technology Croatia</span>, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Grada Zagreba.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email