Izložba „Kad spomenici ožive 2“ u sklopu projekta Refreshing Memory, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, bit će otvorena u ponedjeljak, 30. septembra, s početkom u 19 sati u prostoru SKD-a Prosvjeta, u Preradovićevoj 21 u Zagrebu.

Kustosica izložbe je Davorka Perić, a na izložbi sudjeluje petnaestak suvremenih umjetnika. Svoje radove nastajale u zadnjih četvrt stoljeće izlažu Dalibor Martinis, Sanja Iveković, Siniša Labrović, Igor Grubić, Darije Petković, Neli Ružić, Gildo Bavčević i Antej Jelenić, a bit će predstavljeni i novi radovi Jane Dabac, Sandra Đukića, Borisa Vidakovića, Paska Burđeleza, Bojana Mrđenovića, Alema Korkuta, Marka Markovića i Darija Petkovića.

Osim izložbe i predstavljanja kataloga, performance će izvesti Marko Marković & Hekura pod nazivom ‘The new intelligence source_ sound performance’.

U fokusu prvog dijela izložbe, koja je otvorena u Galeriji Nova u Zagrebu, jesu antifašistički spomenici, umjetničke i znanstvene prakse očuvanja njihovog digniteta, kao i fenomeni vremena vezani uz odnos prema memoriji, temporalnosti političkih opredjeljenja u vrijeme povijesnih amnezija. U radovima se isprepliću različiti pristupi temi spomenika, osobni poetski i meditativni pristup, upisivanje kolektivne memorije u medijski i fizički javni prostor te radikalno kritički pristup. Novonastali radovi problematiziraju aktualnu situaciju u društvu danas, revizionizam i normalizaciju fašizma.

Drugi dio ove izložbe bavi se devastiranim javnim prostorima, obiteljskim kućama, spomenicima, tvornicama i osobama koji su kroz radove umjetnika sustavno promišljani i kroz različite strategije reanimirani. Autori zastupljeni izdvajaju iz kolektivnog zaborava dvadeset i petogodišnje slike ruševina, koje su nadživjele u narative toga vremena upisivanu ‘vječnost’ spomenika. S njima uspostavljaju suodnos, problematiziraju temporalnost spomenika, te ih kroz različite jukstapozicije prezentiraju u prošlom, sadašnjem i potencijalnom budućem kontekstu.

Prostor u kojem se održava izložba, izuzetno je važan dio strategije koju izložba zastupa. Taj je prostor prema rasnom zakonu oduzet vlasnicima u vrijeme NDH, odslužio je zatim i proces nacionalizacije te gašenje tiskare i radnih mjesta početkom devedesetih. Nakon godina propadanja nedavno je vraćen vlasnicima.

Održavanjem izložbe baš u njemu, nastavljamo s ukazivanjem na važnost borbe za javni prostor u trenutku kada knjižare, kina, galerije i drugi prostori za kulturu nestaju iz gradova – kažu organizatori.

Prvi dio izložbe otvoren je u Galeriji Nova, u Teslinoj ulici 7 u Zagrebu, do 16. oktobra, a drugi dio istoimene izložbe, u Preradovićevoj 21, moći će se pogledati sve do 30. oktobra, od utorka do petka, od 12 do 19 sati, a subotom od 11 do 14 sati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email