Na sceni su već 17 godina. Iza sebe imaju sedam studijskih albuma, brojne nagrade i nastupe a megapopularni singl “Tango” im je širom otvorio i granice regiona. Proćaskali smo sa frontmenom popularnog sastava “Vatra” – Ivanom Dečakom koji za Privrednikov portal govori o Zagrebu, muzici, slobodi i sreći.

Kako biste opisali Zagreb na pragu proleća ove 2016. godine?

Vatra (2)Previše sam subjektivan za ovaj odgovor. Ja sam, naime, zaljubljen u Zagreb od kada sam kao dijete došao u posjet rodbini, a krajem devedesetih, kada sam se iz rodne Virovitice preselio u Zagreb, ta se veza samo učvrstila.
Zagreb za mene predstavlja slobodu, pruženu priliku i, unatrag dvije godine, obiteljsko gnijezdo.

Čini nam se da vam je svaki novi album muzički i produkcijski sve bogatiji. Pesma “Kraj” je jedna od onih koja vraća osmeh i nadu da je život uprkos svemu i dalje lep. Koje vam je najveće zadovoljstvo koje vam muzika daje?

Život uistinu jest lijep, samo u ovom užurbanom vremenu to rijetko osvjestimo. Glazba, pogotovo za vrijeme skladanja, pruža mogućnost bijega iz stvarnog u paralelni svijet.
To je putovanje koje doživljavam kao privilegiju, premda je ponekad putovanje borba sa samim sobom, ali i dalje je putovanje, ekspedicija, čarolija.

 

Vatra je poznata po promovisanju slobodne ljubavi i slobode uopšte među ljudima. Kako se treba boriti sa sverastućim nacionalizmom i konzervativizmom koji se opet pojavio (ako je uopšte i nestajao) svuda u region? Ima li muzika tu uticaja?

Vatra (3)Pružena nam je mogućnost javnog istupanja, pa u takvim trenucima pokušavamo reći nesto u smislu:
“Da više pričamo, manje bismo se tukli!”

Uvreženo je mišljenje da je za uspeh pored kvaliteta potrebna i upornost, ali retko ko kaže i koliko je potrebno biti uporan. Pa koliko je potrebno dimu da postane vatra?

Za pravu Vatru potreban je dobar žar, a da bi ga napravili, potrebno je poduzeti određene stvari i biti spreman da vam se možda ne posreći iz prve.
Treba vjerovati u sebe, raditi najbolje što se umije, pritom svakako mislim na pošten rad i uspjeh će jednoga dana odškrinuti svoja vrata.

 

Da li pratite regionalnu muzičku scenu i šta nam možete preporučiti?

Preporučio bih svima da istražuju sami, postoji more dobre glazbe na jeziku na kojem sanjamo! Postoji čar u istraživanju i pronalasku nečega vrijednog, pa tako i dobre glazbe.

Šta vas čini srećnim?

Nova pjesma, dobar koncert, nedjelje sa ženom i kćerkom, putovanja s malim krugom velikih prijatelja, lijep dan, procvale trešnje u mom kvartu (Trešnjevka), more, ljeto, zdravlje, veliki osmjeh moje male curice.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email