Petu godinu za redom, u Striježevici je u organizaciji mještana održan do sada najposjećeniji zbor povodom praznika Svetog Ilije.

Okupljanje je počelo molitveno, na temeljima započete crkve na brdu iznad nekadašnjega seoskog doma. Večernju molitvu predvodio je đakon Milan Tomašević i nadležni protojerej stavrofor Đorđe Teodorović. Nakon lomljenja slavskog kolača, sveštenik Đorđe Teodorović se prigodnim rečima obratio velikom broju okupljenih.

Sveti_Ilija (2)– Bogu hvala što smo se danas ovdje okupili u ovolikom broju i zajedno se pomolili na temeljima ove crkve. Nemamo hrama da se u njemu molimo, gradnja, kao što vidite još nije završena, ali zato se, braćo i sestre, možemo moliti  svagdje jer svi mi smo crkva, da nije nas – ni crkve ne bi bilo. Petu godinu za redom okupljamo se na ovom mjestu, da je svaki put svako od nas donjeo jednu ciglu sada bismo imali uzidano zdanje koje bismo ostavili budućim naraštajima. Dat će Bog pa ćemo i to dočekati – izjavio je otac Đorđe.

Vjerni narod nastavio je druženje ispod šatora s muzikom, a čak i oni koji nisu imali mjesta za slijedenje ostali su stajati vani i uživati u dobroj igri, pjesmi i veselju. Po procjenama ovaj zbor je posjetilo oko 500 ljudi, što je do sada najveći broj posjetitelja. Uživalo se uz pjesme i nezaobilazni slavonski taraban.

Zborovi ovakvog tipa su od velikog značaja za srpski narod na ovim prostorima, jer se tako okuplja, jača i trudi opstati uz tradiciju na svojim vjekovnim ognjištima.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email