Ilija Smoljenović: Snaga Karate kluba Tempo počivala je na solidarnosti i prijateljstvu

Piše: P-portal.net

Ilija Smoljenović, jedan od najuspješnijih karate boraca, trener, međunarodni sudac i pokretač karate kluba Tempo

U novom izdanju podcasta „Pravo glasa“ gost Mirele Pejaković Levstek bio je Ilija Smoljenović, jedan od najuspješnijih karate boraca, trener, međunarodni sudac i pokretač karate kluba Tempo koji djeluje već 55 godina.

Davne 1967. godine, zajedno s bratom Nikolom i Milivojem Jelakovićem, Rankom Kellerom i Slobodanom Ivkovićem, osnovao je Karate klub Tempo, koji je odgojio mnoge mlade sportaše koji su osvajali kupove i medalje.

„Bili smo korak ispred, postavili smo neke normative. Zašto smo osnovali klub? Prvenstveno zbog pedagoškg rada, sportskih rezultata, dometa, težili smo nekim vrhunskim rezultatima. I humanost… mi smo to kroz naš rad i potvrđivali“.

Bio je organizator brojnih turnira i stručnih seminara, a obavljao je i dužnost predsjednika Hrvatskog i Zagrebačkog karate saveza, sve do 1991. godine kada više nije bio na dužnosti zbog nacionalne pripadnosti, naime, novi je predsjednik više puta u javnosti govorio da Hrvatsku ne može predstavljati Srbin. Međunarodne turnire na koje je bio pozvan, morao je napustiti zbog pritiska tadašnjeg vodstva Hrvatskog karate saveza, na čuđenje međunarodne federacije, gdje je Smoljenović slovio za jednog od najboljih međunarodnih sudaca.

„Sve do 1997. bio sam u kazni, nisu mi dali da sudim. To se bitno odrazilo i na klub, i na članove kluba… U međuvremenu su me iz tri saveza Mađarske, Slovačke i Grčke zvali da sudim za njih, odlučio sam se za Mađarsku i tamo sam sudio godinu dana. Onda se dogodilo prvenstvo Europe u Beogradu 1998., Hrvatska ide i onda se naši sjete da ne bi bilo loše da imaju suca, ja sam bio jedini međunarodni sudac. Pitali su me da li bih htio, ja sam rekao da, uvijek sam htio suditi za Hrvatsku. Onda smo se privremeno izmirili, otišao sam na Europsko prvenstvo, da me godinu dana kasnije nisu zvali na Mediteranske igre“, prisjeća se Smoljenović mučnog razdoblja.

Jedan od najuspješnijih članova Tempa bio je i Enver Idrizi, koji je izjavio da je imao 23 godine kada ga je Ilija Smoljenović doveo u Zagreb kao pojačanje za Tempov nastup na Svjetskom kupu: „Dešava se 1991. godina, odlaze svi naši šampioni i u pet godina Enver i ja stvaramo tim koji 1995. pobjeđuje na prvenstvu Europe… Kad je Enver u pitanju, nisam ga ja stvorio, ali mislim da sam nešto i doprinio, jer svi njegovi međunarodni rezultati su ostvareni u vrijeme dok je bio u Tempu. Imali smo sjajnu suradnju, koju ovi naši ‘suparnici’ u Hrvatskoj nisu mogli shvatiti, pa su nas nazvali – neprincipijelna koalicija, bilo im je čudno kako jedan Srbin i jedan Albanac mogu biti zajedno“, kaže Smoljenović.

Što o 55 godina jednog sportskog kluba kaže Smoljenović, kako je bilo predavati na Akademiji dramskih umjetnosti, raditi na predstavama i filmovima, te što znači posjedovati crni pojas 6. dan, poslušajte u podcastu Pravo glasa.

Podcast možete poslušati na platformama SoundCloudSpotifyAnchorDeezerBreakerPodcast.rs,

kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: