Nakon godinu dana pauze, u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti stradalih tokom oružanih sukoba u toku 1995. godine na teritoriji Hrvatske.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u – Glini (8), Zadru (6), Vrbovljanima (2), Šašu (2), Slunju (1) i Šnjegaviću (1), precizira se u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Žrtve su identifikovane metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa željama porodica.

Komisija je ukazala da su kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2017. godine iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske ekshumirani osmrtni ostaci 1.165 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije “Bljesak” i “Oluja” a posmrtni ostaci 755 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane.

Od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na teritoriji Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring, pa je i ovog puta identifikacijama prisustvovao tim Komisije za nestala lica.

“Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akcijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ tokom 1995. godine, čije porodice žive u Republici Srbiji, nakon pauze od godinu dana, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, navodi se u saopštenju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email