Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

I Beograd briše nazive ulica dobijene po toponimima iz SFRJ

Gradska vlast Beograda planira da promeni nazive ulica dobijene po toponimima iz SFRJ i sredinama gde se, kako navode, „zatire sve što podseća na srpstvo“

Najavljujući novu izmenu naziva ulica, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da nije normalno da Beograd ima Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu, kao što nije normalno ni to što je imao do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivača VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako.

Biće promenjeni nazivi ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke na Zvezdari, zatim Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Vesić je za Večernje novosti objasnio da je Grad Beograd u svojoj istoriji bio glavni grad država čiji su sastavni deo bile različite teritorije i narodi i da imenima ulica ili spomenicima glavni grad predstavlja čitavu državu, pa zato danas u Beogradu veliki broj ulica nosi imena po geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije, ali i po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu.

Novosti pišu da će, na primer, žitelji Zagorske ulice u Zemunu uskoro dobiti adresu u Ulici Blagoja Jovovića, koja će biti nazvana po atentatoru na Antu Pavelića.

Vesić je još rekao da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo.

„Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“, istakao je Vesić.

On je podsetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Od 2000. godine do danas više od 9.000 ulica u Beogradu je promenilo naziv. Neke od njih su preimenovane i više puta, drugima su vraćena imena koja su ranije nosile, a neke od izmena digle su prašinu i izazvale negodovanje u javnosti.

Moj stav je da je to pitanje reciprociteta, kaže Vesić, dodajući da Beograd nema ulice koje nose ime po gradovima u kojima se poštuje. Recimo Beč ima Beogradski trg, a mi nemamo Bečku ulicu, Brisel ima Beogradsku ulicu, ali mi nemamo Briselsku.

Red je da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire sve što podseća na srpstvo, rekao je on.

Ranije su promenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email