Protekli tjedan restorani diljem Hrvatske bili su obojeni u ružičasto. Riječ je o gastronomskom događaju s humanitarnim ciljem – „Pink week“.

Na jelovnicima su se po promotivnim cijenama tako mogli pronaći zanimljivi obroci (nazvani Forever pink, Little Pink, Small pink menu i slično), nerijetko i uz rose vina. U Tjednu ružičastih jelovnika sudjelovalo je tridesetak restorana iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice s Murtera i iz Međimurja.

Organizator Tjedna ružičastih jelovnika, Europa Donna Hrvatska kroz vlastitu kampanju “Darujmo ružičasti život” koja je počela prije dvije godine promovira kulturu stola, ružičasta vina, maslinovo ulje i vrhunsku gastronomiju. No, najveća važnost ovog eno-gastro-humanitarnog projekta je prikupljanje sredstava za aparat za intraoperativno zračenje koje uvelike smanjuje zračenje pacijentica oboljelih od raka dojke i olakšava im oporavak. Aparatom za jednokratno zračenje (IORT) se isporučuje jednokratna, određena doza zračenja tijekom operativnog zahvata direktno na mjesto gdje se nalazio primarni tumor.

– Ovakva primjena je jednostavnija za bolesnicu, jer ne mora svakodnevno gotovo šest tjedana dolaziti na zračenje, manji su troškovi i manje je kožnih komplikacija – objašnjava predsjednica Europa Donna Hrvatska doktorica medicine Vesna Ramljak i dodaje:
– Dvije velike studije (IORT, TARGIT) upućuju da intraoperativna radioterapija pokazuje otprilike istu stopu preživljenja kao i vanjsko zračenje cijele dojke za određene bolesnice s ranim stadijem karcinoma dojke. Aparat za intraoperativno zračenje (IORT) je aparat koji je potreban našoj zemlji, a postoji na više od 200 lokacija diljem svijeta (šezdesetak lokacija u Njemačkoj i SAD-u, te u brojnim centrima u Francuskoj, a postoje još u Švicarskoj, Engleskoj, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Poljskoj, Rusiji, Izraelu…).

U ovoj manifestaciji svojim se humanitarnim djelovanjem priključila i Udruga „Žene i vino Hrvatske“ (WOW – Women on Wine). Udruga je osnovana s ciljem udruživanja žena koje proizvode vino, bave se marketingom i prodajom vina, stvaraju nova vina, somelijerke su i slično. Njihov Međunarodni festival ružičastog vina i pjenušca Pink Day, također je humanitarnog karaktera pa su tako prošlih godina pomagale Autonomnoj ženskoj kući Zagreb i oboljelima od anoreksije i bulimije.

 

Rak dojke je najčešći uzrok smrti povezane uz rak kod žena, s oko 327.000 smrtnih slučajeva svake godine. Svake godine nastane 1,35 milijuna novih slučajeva, a smatra se da oko 4,4 milijuna žena živi s rakom dojke. Procjenjuje se da će u 2020. godini rak dojke biti dijagnoziran kod 1,7 milijuna žena— što je povećanje sadašnjih razina za 26% — uglavnom u zemljama u razvoju. Stopa preživljavanja raka dojke u Francuskoj je 76% (podaci objavljeni u 2013. s obzirom na period od 1989. ==> 2007.).
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email