fbpx

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji preuzelo je ovog tjedna prostor u središtu Beograda koji mu je Vlada Srbije dodijelila za potrebe područnog ureda HNV-a i mjesnih udruga kulture, a ugovor o dodjeli potpisali su direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Reprezentativan prostor veličine 160 kvadrata nalazi se na adresi Studentski trg br. 10, a nekretnina koja je u vlasništvu Republike Srbije dodijeljena je HNV-u na neodređeno vrijeme i bez naknade.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić tom prilikom je izjavila kako je ovo povijesni trenutak za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Zahvalila je predsjedniku Aleksandru Vučiću, Republičkoj direkciji za imovinu te svim sudionicima u dogovorima koji su doveli do toga da se HNV-u i hrvatskim udrugama kulture koje djeluju na području Beograda i Srbije osigura lokacija u samom središtu grada, koja će, kako je rekla, „biti vrlo reprezentativna za hrvatsku zajednicu“.

To će biti i prostor za udruge kulture gdje ćemo zaista sa svojom bogatom kulturom biti na ponos i jedne i druge države. Ovo je jedan od izuzetnih primjera kako možemo relaksirati srpsko-hrvatske odnose i kako se dobar val pozitivne politike može širiti i mislim da na ovom tragu trebamo nastaviti i dalje, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Kako su za P-portal potvrdili iz HNV-a, nakon uređenja prostora, planirane aktivnosti uslijedit će već do kraja ove godine, a svečano otvorenje planirano je za početak decembra.

Vojnić je još najavila da će kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, koja je ustupljena hrvatskoj zajednici u Srbiji i preuređena da bude središte, svečano biti predana 16. oktobra, te da će toj ceremoniji prisustvovati i predsjednik Vučić. Izrazila je nadu da će se „nastaviti pozitivna politika“ koja je dosad ishodila dodjelu ta dva prostora za djelatnosti hrvatske zajednice u Srbiji.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić podsjetio je da su finalni dogovori o dodjeli prostora uslijedili poslije sastanka predstavnika hrvatske zajednice sa predsjednikom Srbije krajem avgusta, koji je i osobno stao iza toga.

Dodijeljeni prostor od 160 kvadrata nalazi se u samom centru Beograda, na Studentskom trgu, u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Beogradu, Kolarčevog narodnog univerziteta, Filozofskog, Filološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, Narodnog pozorišta, te Narodnog i Etnografskog muzeja.

Kuriozitet je da je ovaj prostor zapravo nekadašnji stan premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 12. marta 2003. Đinđić je u tom stanu živio s obitelji do početka aprila 2002., kada se preselio u službenu rezidenciju na Dedinju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email