Robinzonski turizam u općini Dvor na Baniji

Općina Dvor površinom najveća u Sisačko – moslavačkoj županiji, po svojim prirodnim ljepotama zasigurno se ističe u okvirima Hrvatske. Smještena uz čistu rijeku Unu, također je  bogata povijesnim znamenitostima. Osim što zauzima posebna mjesta u srcima izbjeglog stanovništva, u Dvor i okolicu lako se zaljubljuju i putnici namjernici, koji već nakon prvog dolaska u ovaj raj na zemlji napuštaju svoje dotadašnje poslove i obaveze u velikim gradovima, primjerice u  Zagrebu, i ovdje nalaze utočište, ostaju živjeti i ulagati u razvoj ovog kraja.

Jedan od takvih je i Željko Utvić vlasnik Eko centra «Beke» u selu Beke. Utvić je 2002. godine prvi puta došao na područje općine Dvor i nakon tog prvog dolaska nastavio posjećivati ovaj kraj gotovo svaki vikend. Koliko je bio oduševljen prirodnim ljepotama govori i činjenica da je u nekoliko navrata napravio preko nekoliko hiljada fotografija prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti općine Dvor. U to vrijeme osim nekoliko lovačkih društava koji su dovodili nešto gostiju u općinu Dvor, nitko se nije bavio turizmom. Gotovo  istovremeno Utvić je osnovao turističku agenciju u Zagrebu gdje je s nekolicinom kolega počeo raditi na projektima razvoja ekološko-seoskog i takozvanog robinzonskog turizma. To je, također, i vrijeme kada neki imaju sulude ideje ali i ozbiljne namjere da na ovom području zbrinu  nuklearni otpad iz Krškog. Utvić je tada zajedno s ekološkim udrugama i aktivistima vrši pritisak na vladu kako bi spriječio realizaciju takve besmislene namjere jer je smatrao da će se time ne samo obezvrijediti prirodne ljepote ovog kraja nego će se time životno ugroziti i malobrojno stanovništvo koje je ostalo na ovim područjima. Na sreću izgradnja nuklearnog odlagališta je spriječena, a Utvić nastavlja realizirati svoj projekt stvaranja eko sela i razvoja turizma u ovom kraju. U toj namjeri izabire selo Beke koje mu je zbog konfiguraciji terena bilo interesantno. Tada je u Bekama živio samo jedan stanovnik.

Utvić najprije kreće u otkup zemljišta vlastitim sredstvima, pa u rješavanje imovinsko pravnih odnosa i čišćenje otkupljene zemlje. Kako kaže vrlo brzo očišćeno je 140 hiljada kvadratnih metara zemljišta. Županica Sisačko – moslavačke županije u određenom momentu shvaća vrijednost projekta kojeg podržava, te Utvić nije morao dugo čekati ni na građevinske dozvole. U obnovi sela i postojećih drvenih objekata isključivo je koristio prirodni materijale, drvo i kamen, ne mijenjajući osnovni izgled sela. Sve građevinske radove, vanjske i unutarnje Utvić radi isključivo sam.

Utvić voli isticati kako je njegov Eko centar «Beke» hotel na otvorenom s milijun zvjezdica. Centar trenutno radi samo ljeti. Gosti spavaju u šatorima, smještajnog kapaciteta za 50 osoba. U toku je i obnova dvije stare kuće, također, smještajnog kapaciteta za oko 50 osoba i restorana te će tako Centar uskoro svoja vrata otvoriti gostima i zimi. Gostima tokom dana osim uživanja u prirodi nudi se i niz sportsko-rekreativnih, društveno-zabavnih i edukativnih sadržaja od brdskog biciklizma do kanuinga na rijeci Uni, igara koje se provode uz animatore do upoznavanja prirodnih ljepota općine Dvor te obilaska seoskih gospodarstava na biciklima. Gosti konzumiraju isključivo domaću hranu ili hranu koju sami donesu, a u samom Centru nalazi se eko-vrt površine oko 1.000 m² čije plodove gosti mogu sami ubirati i konzumirati. Od ove godine gosti će, također, ukoliko žele, moći čuvati i ovce na pašnjacima sela Beke. Kroz Eko centar «Beke» u tri sezone koliko postoji, prošao je veliki broj gostiju što domaćih, što stranih, također, i veliki broj volontera. Uz promociju sela Beke preko portala i facebook profila, uz stare goste koji se uvijek ponovo vraćaju, veliki je broj novih gostiju koji dolaze usmenom predajom, što je Utviću posebno drago jer je usmena predaja najbolja reklama ne samo Eko centra «Beke»  nego i općine Dvor koju Utvić prezentira u najljepšem svjetlu.

Utvić izuzetno dobro surađuje s domaćim stanovništvom iz susjednih zaseoka s obzirom da u Bekama više nema nijednog stanovnika, a bilo bi mu jako drago kada bi se izbjeglo stanovništvo u većem broju vratilo na svoja imanja. «Ovaj ruralni kraj ima mnoge komparativne prednosti, ne samo za razvoj turizma nego i za razvoj svih vrsta poljoprivrede, od uzgoja stoke do uzgoj raznih agrokultura u sustavu ekološke proizvodnje. Značajnijim povratkom izbjeglog stanovništva u općinu Dvor i obnovom vlastitih imanja, te uspostavljanjem suradnje s državnim i obrazovnim institucijama, povratnici na ova područja mogli bi veoma dobro živjeti od svoga rada», zaključuje Željko Utvić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email