Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Horovi RTS-a i HRT-a uglas

Dva najznačajnija hora ovih prostora zajedno pod upravom maestra Bojana Suđića zatvaraju večeras najznačajniju manifestaciju klasične muzike u Srbiji - 51. Beogradske muzičke večeri (BEMUS)

Na svečanom zatvaranju najznačajnije manifestacije klasične muzike u Srbiji – 51. BEMUS-a, večeras u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu nastupit će dva najznačajnija hora ovih prostora: Hor Radio televizije Srbije (RTS) i Hor Hrvatske radiotelevizije (HRT). Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova bit će centralno djelo repertoara udruženih horskih ansambala. Ovo nevjerojatno duhovno djelo spojit će dva profesionalna radijska hora pod upravom Bojana Suđića. Kao solisti na koncertu će nastupiti mecosopran Ivana Srbljan, solistica HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, tenor Marko Živković, a specijalni gost bit će Mihail Kruglov, ruski duboki bas.

Ovaj koncert ujedno otvara novu stranicu muzičkog izvođaštva u Beogradu i nove etape života najznačajnijeg festivala umjetničke muzike u Srbiji, ističu organizatori Bemusa.

Hor RTS-a je osnovan 1939. godine u okviru Radio Beograda, a ovim koncertom obilježava 80 godina postojanja. Prvi šef dirigent Milan Bajšanski usmjerio je programsku strategiju u pravcu afirmiranja domaće muzičke baštine, kao i značajnih ostvarenja svjetske horske literature i vokalno-instrumentalnih djela. Ona je zadržana sve do današnjih dana. Rad hora posebno su obilježili šefovi dirigenti Borivoje Simić, Mladen Jagušt, Vladimir Kranjčević i Bojan Suđić, s kojim umjetnička suradnja traje više od dvije decenije.

Hor HRT-a je osnovan 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa da bi potom prerastao u prvi veliki profesionalni hor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Hor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. U prvim godinama djelovanja repertoar su oblikovali dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gurtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević, Igor Kuljerić i Tonči Bilić. Na njegovu inicijativu, hor je 2016. primljen u asocijaciju najuglednijih europskih komornih horova Tenso. Od sezone 2017/18. na čelu hora kao šef dirigent je Tomislav Fačini.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email