Sunce, more, kupanje, ali i radionice srpskog jezika, geografije, povijesti, glazbene i likovne kulture. Tako izgledaju dani djece koja na otoku Viru u odmaralištu Crvenog križa učestvuju u Ljetnoj školi srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“. Dvadesetak metara od mora, već šestu godinu zaredom održava se Prosvjetina ljetna škola gdje dva tjedna osnovnoškolci iz srpske zajednice polaze program učenja srpskog jezika i kulture.

Uz intenzivno učenje, djeca se stignu i okupati, igrati i družiti, upoznavajući jedni druge sa svojim krajem i mjestom u kojem žive, jer su ove godine došli iz Garešnice, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Daruvara, Pakraca, Belog Manastira, Donjeg Lapca, Korenice, Srba, Zagreba, Karlovca, Zadra, Šibenika… Predveče imaju veliki izbor radionica poput kaligrafije, likovne radionice, hor i folklor. Uglavnom cijeli dani su ispunjeni, nema mobitela, a sve u veselju i uživanju.

Ljetna škola srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ tradicionalno se odvija 24. godinu zaredom, u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, uz sufinanciranje Grada Zagreba, tj. Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba s ciljem očuvanja identiteta srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te učenja i njegovanja srpskog jezika i kulture kod učenika osnovnoškolske dobi.

I ove godine je Školu posjetio i došao provjeriti kako se mališani provode gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. S njim su bili Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, Andrija Petrović iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Slavko Kojić i Bogdanka Srdić-Vulpe, a uz Maju Matić, voditeljicu Škole i Milu Radovića, predsjednika Prosvjete, tamo su ih dočekali i Siniša Tatalović, potpredsjednik i Slobodan Živković, generalni sekretar Prosvjete.

– Drago mi je da smo ovdje na 24. Ljetnoj školi cSava Mrkalj“. Ono što živimo u Zagrebu već 20 godina jesu multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, a upravo to se potvrđuje u ovoj školi na Viru, rekao je gradonačelnik Bandić zaželjevši djeci dobar i kvalitetan provod te lijepe uspomene s ljetovanja.

U posjeti je bio i Boris Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i Kristijan Kapović, gradonačelnik Vira i njegov zamjenik.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba istaknuo je kako se nada da će Grad Zagreb podržavati djelovanje ove škole i sljedećih godina, jer se radi o jednom od najboljih obrazovnih programa.

Ove godine su djeca nosila narančaste majice i šilterice s logom čuvenog lika i stihom iz jedne od najljepših pjesama za djecu, Ježeve kućice Branka Ćopića. Neki od njih su, kako su rekli, prvi put čuli i učili ovu pjesmu koja je bila dio djetinjstva svih malo starijih od njih.

– U prostranom dvorištu u hladu velikih borova, uz muziku tisuća cvrčaka, sjedila su djeca za stolovima i marljivo crtala da nam pokažu čime se to sve bave. Rekla bih da je ovo zaista prava slika izreke “spojiti ugodno s korisnim”. Jer ovo je škola i zabave, kupanja, igranja i druženja, ali se uz to ipak i puno toga nauči, a najvažnije je da se ponesu prijateljstva i lijepe uspomene, za P-portal nije skrivala lijepe utiske vijećnica zagrebačkog VSNM-a i neumorna aktivistica Bogdanka Srdić Vulpe.

Škola se održavala u dvije grupe po tjedan dana, a ove godine su učestvovala 164 učenika osnovnih škola. Možda će sljedeće godine biti mogućnosti i za neki broj srednjoškolaca, jer mnogima od njih je ovo jedina prilika da odu na more na ljetovanje.

Prva ljetna škola održana je u organizaciji SKD „Prosvjeta“ u julu 1996. u mjestu Peroj, nedaleko od Pule, gdje je tada boravilo tek pedesetak učenika iz Zagreba, Siska, Pakraca, Vrbovskog, Moravica i Drežnice. Narednih 17 godina ljetna škola se održavala na istom mjestu uz kontinuirani porast broja polaznika iz svih krajeva Republike Hrvatske. Nakon što se tri godine putovalo u Tkon na otoku Pašmanu,  od 2014. godine ljetna škola se održava u mjestu Vir na otoku Viru. Vijeće srpske nacionalne manjine ulazi u projekt Ljetne škole srpskog jezika i kulture od 2013. g., a od 2015. ljetna škola nosi naziv „Sava Mrkalj“ po prvom reformatoru srpske ćirilice.

 

Fotografije: Dražen Komar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email