fbpx

Na ovotjednoj Privrednikovoj tribini, održanoj 28. marta u Zagrebu u organizaciji Srpskog privrednog društva „Privrednik“ i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, raspravljalo se o predstojećim lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj.

Na tribini su gostovali Rada Borić iz Nove ljevice, Tomislav Tomašević iz platforme „Zagreb je naš“ i dr. sc. Tonči Kursar, profesor na Falultetu političkih znanosti, a tribinu je moderirao novinar Saša Kosanović.

Tomašević je ukratko pretstavio političku platformu „Zagreb je naš“ koja je počela s javnim djelovanjem prije otprilike mjesec dana, inspirirana događajima u drugim državama poput Španjolske. Naglasio je da članovi ove platforme nisu profesionalni političari niti imaju takve ambicije, članovi platforme su aktivisti, kulturnjaci, znanstvenici, društveni poduzetnici i svi oni koji se zalažu za drugačije upravljanje gradom.

„Politika nije samo za profesionalne političare, eksperte, različite karizmatike i cirkusante, tj. za sve one koje trenutno imamo ma političkoj sceni“ – zaključio je Tomašević.

„Došli smo do neke vrste zida u onome što može učiniti aktivizam, ne vrijedi da se mi kao građani, borimo za, primjerice, park na Savici ako o tome odlučuje skupština, točnije, gradonačelnik“ – izjavila je Rada Borić komentirajući prelazak iz civilnog sektora u političku stranku.

Profesor Kursar smatra da je zanimanje i sudjelovanje civilnog sektora u politici počelo s krizom 2007./2008. godine. Govoreći o blokadi Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2009. godine, istaknuo je: „Tada se otvorio jedan prostor i tad je prvi put postalo jasno da ono što mi vidimo kao političke institucije zapravo su ljudske tvorbe jednog političkog trenutka i da se to može demokratskim aktivizmom razmrdati“.

Na tribini se dotaknula i tema Agrokora. Tomašević je izložio svoje istraživanje o industriji flaširane vode u Hrvatskoj te ukazao na paradoks: „Sva javna poduzeća koja opskrbljuju kućanstva s vodom imaju godišnje prihode od otprilike 1,9 milijardi kuna, a industrija flaširene vode, od kojih Jamnica, koja je dio Agrokor koncerna, čini 70 %, ima godišnje prihode od otprilike milijardu kuna. To su teme kojima se ljevica treba baviti“.

Borić je ukazala na to da je Nova ljevica odmah pri osnutku bila politički diskreditirana. „Kad se Nova ljevica osnovala proglašavali su nas kreatorima nove Jugoslavije, i to što se pojedini građani ne angažiraju više je zato što su ucijenjeni i boje se.“

Profesor Kursar smatra da se u borbi protiv desne struje moraju koristiti pravni okviri te podržava Novu ljevicu: „Ovi ljudi znaju da je problem sistemske vrijednosti i znaju kako se suprotstaviti“ – rekao je.

Govornici su se složili da građani moraju suodlučivati o politici.

„Ne treba odustati od referenduma. I ljevica može koristiti mehanizme direktne demokracije, i ne samo da može, ona to mora kako bi se bavila ekonomskim temama, to nam omogućuje da se suprotstavimo ekonomskoj, a potom i svjetonazorskoj desnici“ – zaključio je Tomašević.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email