Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ spremna je za upis nove, trinaeste generacije učenika: upisi će biti u junu, čim svi osnovnoškolci dovrše svoje obaveze na toj obrazovnoj razini.

– Lani smo upisali dvadesetoro učenika, ove godine planiramo 24-oro, no svake godine imamo i po nekoliko onih koji k nama prijeđu iz drugih škola – kaže v.d. direktora te ustanove, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, pa nastavlja: „I ove će se godine upisi odvijati elektronskim putem, pa se nadamo da će i to ponukati mnoge da našu Gimnaziju izaberu za nastavak svog obrazovanja.“

Lalić ističe da će učenici koji nisu iz Zagreba imati osiguran besplatan smještaj u učeničkim domovima kao i dosad, čije će troškove snositi zagrebačka općina SPC-a. Kako je Gimnazija uključena u Erasmus, projekt razmjene učenika i studenata, u njoj se odvija cijeli niz dodatnih aktivnosti i sadržaja. Osim dobre suradnje s gimnazijama koje su osnovale druge hrvatske vjerske zajednice, uspostavljen je i kontakt s Teresianumom iz njemačkog Mainca: osnivač te katoličke škole je tamošnja biskupija, a ona je otvorena svim zainteresiranim učenicima.

– Dvanaestero učenika naše Gimnazije bit će potkraj augusta gosti one u Maincu – kaže Lalić, napominjući da će se radi priprema ulaska zemlje u šengenski režim, ove godine u zagrebačku srednju školu moći upisivati samo hrvatski državljani, što se odnosi i na sve one koji borave u Srbiji, BiH ili drugim državama. Prijašnjih su se godina, kaže, nakon odobrenja Ministarstva obrazovanja RH upisivali i oni s drugačijim državljanstvom, ali sada to koče neka druga hrvatska ministarstva.

Odakle stižu novi učenici, govori nam školska psihologinja i profesorica psihologije Barbara Mateša.
– Prije su uglavnom dolazili iz povratničkih krajeva Hrvatske, ali sada u svakoj generaciji ima i barem nekoliko njih iz Zagreba. Oni kojima ovdje nije dom, za vrijeme školovanja žive u učeničkim domovima, gdje se, kao i u Gimnaziji, imaju prilike baviti i brojnim izvannastavnim aktivnostima, ponajprije sportskim i likovnim – kaže Mateša. Ističe da novi učenici s polaskom u srednju školu doživljavaju velike promjene: pored onih koje prate pubertet, očekuje ih i nova sredina u kojoj će svakodnevno živjeti, učiti i stjecati nove kolege i prijatelje, koje prije uglavnom nisu poznavali.

Budući da Gimnazija ima svega osamdesetak đaka, učenici se nastavnicima i drugom kadru mogu obratiti gotovo u svakom trenutku.

– Svakog učenika znamo po imenu, pa smo mu svi, od njegova razrednika ili razrednice do mene i drugih kolega, spremni pomoći u svako doba da se lakše prilagodi novoj sredini i obavezama. Dakako, u adaptaciji prvaša pomažu i stariji đaci, oni koji su već prošli slično iskustvo. Osim toga, dobro surađujemo i s učeničkim domovima, u kojima neće biti prepušteni sami sebi nego će se odgajatelji posvećeni svom pozivu potruditi da sve to protekne najbolje što može – kaže Mateša.

Da je tome doista tako, potvrđuje i Vinkovčanka Miroslava Janković, učenica trećeg razreda Gimnazije koja je kao članica odbojkaške i likovne sekcije doma u kojem živi, na regionalnim natjecanjima prikupila već desetak medalja i priznanja. Lani je osvojila prvo mjesto na recitatorskoj smotri, a doprinos daje i školskoj sekciji prve pomoći, koja također postiže dobre plasmane na natjecanjima na kojima sudjeluje.

– Ni jednog momenta nisam požalila što sam se upisala u Srpsku pravoslavnu gimnaziju – kaže Petra Telenta, članica školske eko-sekcije i debatnog kluba s kojima je već bila u Banjaluci i Mostaru.

– Na tim susretima svaki sudionik ima zadatak predstaviti jednu zemlju UN-ovu komitetu za određeno područje; moj je bio reprezentirati Norvešku pred komitetom za energetske izvore. Priprema je bila vrlo obimna, jer morate znati što više o zemlji i temi kojima se bavite. U sklopu priprema, zvali smo i ambasade da nam odgovore na određena pitanja, što bi one kroz par dana i učinile – kaže mlada gimnazijalka, aktivna i u radu eko-kampova poput onog na Papuku, gdje mladi istražuju endemske vrste u eko-sustavu toga kraja, ali i ‘uvježbavaju’ život u prirodi, pod šatorima.

I Milorad Koncić iz Dežanovca kod Daruvara učenik je trećeg razreda, a također je aktivan u školskim sekcijama i uspješan na učeničkim smotrama.

– Na županijskom natjecanju iz geografije bio sam prvi, a na državnom šesti – kaže on, na što prvi čovjek škole Slobodan Lalić dodaje da učenici Gimnazije postižu sve bolje i bolje rezultate. Milorada zanima i povijest, pa dobar dio svoga slobodnog vremena provodi u Arhivu Srba u Hrvatskoj, gdje na volonterskoj bazi sudjeluje u arhiviranju, ali i prikupljanju građe za potrebe nove knjige Slavka Goldštajna. Kad dogodine maturira, planira studirati povijest, a planira uporedo upisati i geografiju, jer bi mu to u budućnosti povećalo mogućnost zaposlenja.

Lalić kaže kako učenici često odlaze na izlete i ekskurzije, pa su se tako nedavno u Mađarskoj upoznavali s prošlošću i sadašnjošću tamošnje srpske zajednice. To omogućuju donatori Gimnazije, poput na primjer Aleksandra Vucelića, sina poznatog stručnjaka za istraživanje svemira Majka, koji je već najavio da će financirati boravak četvero učenika u inozemnim kampovima.

Za kraj, vrijedi istaknuti da učenici koji završe Srpsku pravoslavnu opću gimnaziju uglavnom s uspjehom upisuju željene fakultete, od pravnih i filozofskih do tehničkih i medicinskih, te podjednako dobro nastavljaju s obrazovanjem.

– I generacija maturanata koje ispraćamo ima dobar potencijal: od njih 16, desetero je odličnih učenika – zaključuje Lalić.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email