fbpx

Forum.tm – Prvi medij u Hrvatskoj koji prikuplja novac crowdfundingom

Forum.tm – Prvi medij u Hrvatskoj koji prikuplja novac crowdfundingom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Neprofitni kritički portal Forum.tm krenuo je u ponedjeljak u crowdfunding kampanju ne bi li pokušali produžiti opstanak svog medija za nekoliko mjeseci. Kampanjom nastoje skupiti 5000 američkih dolara (iznosi su u dolarima zbog toga što crowdfunding platforma Indigogo trguje ovom valutom).

Kako sami kažu, “jasno je da zacrtani cilj ove kampanje nije dovoljan za dugoročan novinarski rad, ali će nam pomoći da premostimo kritično razdoblje od sljedeća dva mjeseca. Ako ga nadmašimo, nitko sretniji od nas.” Iduće razdoblje je kritično jer su ukinuti, ili su istekli, svi postojeći natječaji kojima se financiraju neprofitni mediji, a do raspisa prvog sljedećeg postoji prazan hod od nekoliko mjeseci.

Nakon što se Ministarstvo kulture, nizom objektivno spornih političkih odluka, povuklo iz financiranja neprofitnih medija, otprilike 280 ljudi ostalo je bez zaposlenja (na ispodprosječnu plaću) ili bez redovnih honorarnih primanja. Forum.tm “prvi je medij u Hrvatskoj koji je odlučio zakoračiti u neizvjesno i zatražiti podršku svojih čitateljica i čitatelja nakon što je ostao bez potpore Ministarstva kulture”.

Neprofitna dilema

Postojeći natječaji i ovako su bili pokušaji krpanja jednog važnog, no potpuno devastiranog društvenog sektora koji pomaže oblikovati javno mišljenje, a time i pomoći glasačima da odluče o tome kome pokloniti svoj glas, što učiniti s pitanjima abortusa ili vjeronauka u školama, te kako se postaviti prema privatizaciji javnih resursa. Od svih postojećih, samo je onaj posebno krojen za neprofitne medije pri Ministarstvu kulture bio progresivnog tipa. On je podrazumijevao da put do samostalnih, neovisnih i snažnih medija znači autonomiju kako od uplitanja politike u medije tako i od oglašivača koji samom odlukom o tome kome platiti oglasni prostor kreiraju uređivačku politiku. U oglašivačkom prostoru ne postoji fantazirani kapitalistički ekvilibrij, već tek oligopoli najjačih kapitalista. Pisanje protiv bilo kojeg od njih znači gubitak oglasa, gubitak plaća i radnih mjesta. Isto tako, sva istraživanja pokazuju da pretjerana izloženost medija oglašivačima dovodi do autocenzure, pada informativnosti i kritičnosti medija. Na malim tržištima kakva su balkanska, gubitak jednog velikog oglašivača može značiti gašenje nekog medija.

Premda smo više puta ponovili, istaknut ćemo ponovno: sužavanje medijskog sektora u Hrvatskoj (trajni gubitak radnih mjesta u novinarstvu) jednako je dramatičan kao i isti procesi u tekstilnoj industriji ili brodogradnji. Novinari koji su u posljednjih 8 godina, od kad je počela kriza, izgubili posao, gotovo su u pravilu izlazili iz novinarstva i tražili zaposlenja u drugim industrijama ili su postali dugotrajno nezaposlenima. Spomenutih 280 autora ovisnih o javnom financiranju neprofitnih medija između ostalih čine i one profesionalce koji su ostali “visiti” na marginama sektora ne odustajući od svog “poziva”.

Digitalna medijska okolina

Danas je ta opisana situacija još i gora. Osim što se proces propadanja medija i dalje ubrzava, javna senzibiliziranost za ovaj problem, odnosno za pitanje što javnost dobiva od medija, izrazito je niska, a barem dio odgovornosti za ovo treba tražiti u posljednje dvije HDZ-ove vlade, prve s ministrom u kulturi Zlatkom Hasanbegovićem koji je ukinuo natječaj za neprofitne medije i novinarske radove, a druge na čelu s Ninom Obuljen koja s nešto blažom retorikom i očito većom apolitičnošću dovršava proces čišćenja medijskog sektora.

Forumova crowdfunding kampanja stoga bi mogla imati i dalekosežnije posljedice od očekivanih. Naime, protivnici javnog financiranja medija uvijek nas pozivaju na crowdfunding, na naplatu internetskog sadržaja i druga disfunkcionalna nesistemska rješenja (jer čitatelji u Hrvatskoj u pravilu odbijaju plaćati internetski sadržaj). Problem s crowdfundingom je što se radi o jednokratnom činu, dugoročni doprinos čitatelja novinarskom radu postoji već više od stotinu godina i zove se pretplata – i ne funkcionira za internet novinarstvo, a sve manje funkcionira i za tiskano. Drugo, crowdfunding podrazumijeva ponovno ulaganje veće količine besplatnog rada medijskih radnika u nešto što nije novinarstvo, kako bi se mogao financirati novinarski rad. Svaka ovakva bavljenja projektima umjesto novinarstvom ruše kvalitetu medija, pa posljedično i kvalitetu javne informiranosti. Entropija bavljenja projektima, umjesto novinarstvom, i dalje je puno veća nego što su financijsko-medijski rezultati. Stoga je crowdfunding, kako i sami Forumovci kažu, privremena vatrogasna mjera, koju treba podržati, dok se stvarna borba za opstanak novinarstva nastavlja na političkom frontu.

 

Izvor: Bilten.org

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: