Film o stradanju Srba u norveškim logorima

Piše: V.M. / P-portal.net

Norveška ekipa započela je snimanje filma koji govori o stradanju Srba logoraša u Norveškoj za vrijeme Drugog svjetskog rata
Logor smrti u Karašjoku

Norveška ekipa koju predvodе režiser Кjetil Palmkvist, producent Branko Dimeski i istoričar Кnut Flovik Thoresen započela je snimanje filma koji govori o stradanju Srba logoraša u Norveškoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Najsjeverniji od pet logora nalazio се u Кarašjoku gdje je snimanje i počelo. Film pod nazivom „Logor smrti u Karašjoku“, osim Norveške, snimat će se i u Srbiji.

Od ljeta 1942. godine poslato je 4060 ljudi s prostora bivše Jugoslavije u Norvešku. Njih 2398 je izgubilo život od gladi, surove zime i zlostavljanja.

Istoričar Кnut Flovik Thoresen autor je zapažene knjige „U Norvešku u smrt“ koja govori o ovoj temi. On ističe da će film pomoći da se objektivno istakne ova priča, a istovremeno će biti znak sjećanja na sve Srbe koji su u Norvešku došli kao zarobljenici tokom rata.

Autori filma žele da pokažu ko su bili ti srpski zarobljenici, da ispričaju o uslovima u logoru, o stražarima, ko su bili i zašto su postali tako brutalni te da sačuvaju od zaborava i Norvežane, među kojima su Laponci-Sami, koji su svjedočili stradanjima srpskih zarobljenika te su pokušavali da im pomognu koliko su mogli.

Logori su bili pod upravom njemačkog SS-a. Nil Skoglund, jedan od aktera filma, ispričao je o događaju koji je vidio svojim očima, kada je ubijeno pedesetak Srba jer nisu uspjeli da razbiju led u jezeru.

Film se snima povodom 80 godina od dolaska prvih srpskih logoraša na tlo Norveške.

U nastavku pogledajte trejler filma.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: