Evo koji su najbolji fakulteti u svijetu, a koji u regiji

Piše: O. R. / P-portal.net

Univerzitet u Beogradu na danas objavljenoj Šangajskoj listi za 2021. godinu, rangiran je između 501. i 600. mjesta, dok je Sveučilište u Zagrebu zauzelo poziciju od 601. do 700. mjesta
Šangajska lista

Danas je objavljena Šangajska lista najboljih svjetskih sveučilišta za 2021. godinu – Academic Ranking of World Universities. U ovogodišnjem rangiranju sudjelovalo je više od 2.000 visokoškolskih institucija, a na objavljenoj listi je najboljih 1.000 sveučilišta u svijetu.

Šangajska lista ARWU (The Academic Ranking of Word Universities) objavljuje se svake godine sredinom augusta, počev od 2003. godine, i predstavlja jedan od najautoritativnijih rejtinga sveučilišta širom svijeta.

Univerzitet u Beogradu ispao je s liste 500 najboljih sveučilišta u ovogodišnjem rangiranju i prvi put od kada se pojavio na toj listi (2012. godine) nalazi se u grupi od 501. do 600 mjesta.

Što se tiče Srbije, osim beogradskog, na Šangajskoj listi je ponovo plasiran i Univerzitet u Novom Sadu – između 901. i 1000. mjesta. On je na toj poziciji bio 2018. i 2019, ali je lani ispao.

Ove se godine na Šangajskoj listi nalazi i jedno hrvatsko sveučilište – zagrebačko, koje se smjestilo između 601. i 700. mjesta.

Od sveučilišta u okruženju, na listi je samo još Sveučilište u Ljubljani (od 501. do 600. mjesta).

Na prvom se mjestu, već 19. godina zaredom, nalazi Harvard, a slijede ga Stanford, Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i University of California, Berkeley.

Šangajska lista je najpoznatije rangiranje svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada. Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvaća manje od četiri odsto svjetskih sveučilišta, a kriteriji su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene znanstvene oblasti, broj znanstvenih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj znanstvenih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Kompletnu listu 500 najboljih sveučilišta 2021. godine pogledajte ovdje.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: