Episkop Fotije služio u Sabornom hramu u Zagrebu i pozvao na prikupljanje pomoći za stradale u poplavama.

Na petu nedelju po Vaskrsenju Hristovom, nedelju Samarjanke, Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski Gospodin Fotije, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Pojanjem je odgovarao hor Sabornog hrama, a prisutni su bili i svojim molitvama u bogosluženju učestvovali blagočestivi vjernici zagrebačke parohije.

Riječima pouke, tumačeći smisao novozavjetne priče o Hristovom susretu sa ženom Samarjankom, obratio se Episkop Fotije: danas smo se sabrali, na svetoj Liturgiji, draga braćo i sestre, rekao bih da doživimo ono što je doživjela žena Samarjanka na Jakovljevom studencu, o čemu smo čuli u današnjem odjeljku svetog Jevanđelja, o susretu žene Samarjanke i Gospoda našega Isusa Hrista. Ta priča je veoma značajna za nas, za naše spasenje i za ikonomiju čitave Crkve Božije. Žitije ove žene kaže da se ona kasnije pokajala, krstila od Apostola i postala propovjednica jevanđelja Hristovog i mučenički da je postradala u Rimu. Naziva se sveta mučenica Fotina, što znači prosvetljena. Ona se toga trenutka, u razgovoru sa Hristom prosvetila, njen um se prosvetio, njeno srce se prosvetilo, njeno cjelokupno biće se prosvetilo. Ona se napojila riječju vječnoga života. Eto, šta znači jedan susret sa Hristom. Potpuno mijenja čovjekovo biće, čovjekovu ličnost. Ako je do juče išao jednim putem, sada postaje bogotražatelj.

Episkop Fotije je ukazao na stradanje koje je naše krajeve i narod, naročito u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, zadesilo ovih dana i potrebi da pomognemo ugroženima. – Prilika je ovo da činimo bogougodna djela milosrđa. Sinoć smo sa dva kombija hrane i vode otišli u okolinu Prijedora da pomognemo našem narodu koji se našao u nevolji, na ulici. Iz Manastirta Krke jedan kombi je otišao na prostore Eparhije zvorničko-tuzlanske, u Derventu, Doboj. Sutra iz Ljubljane ide pomoć u Beograd.

Episkop je potom pozvao blagočestive vjernike da svojim prilogom uestvuju u dostavljanju pomoći potrebitima preko svoje Crkvene opštine i Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email