„Banija u Evropi“ – predstava u četiri čina rađena u produkciji SKD Prosvjete, u režiji Slobodana Repaka uspješno bilježi sadašnje vrijeme za neke buduće generacije, jer će, kako redatelj ističe, i ovaj naš način života postati dio folklora.

Ideju za „Baniju u Evropi“ Slobodan je dobio jos prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i prvotno se zvala „Evropske integtacije“. Koncipirana je tako da na humorističan način prikaže svakodnevne muke i probleme s kojima se susreću naši ljudi koji danas žive na području Banije i šire. U predstavi je Slobodan nastojao sačuvati i koristiti Banijski govor sa svim svojim obilježjima. Okosnica radnje je jedna obitelj, koja se nakon povratka pokušava snaći i preživjeti radeći na poljoprivredi i od uzgoja stoke, što im, s obzirom na situaciju, teško polazi za rukom. Glavni lik je Simo, koji živi u kući sa suprugom koja po čitav dan gleda sapunice i koristi se njegovim naivnošću i dobrotom i vješto manipulira sa svekrovom glupošću. Tu je i njegov otac Ostoja koji pokušava biti koristan, međutim, njegovi pokušaji donose više štete nego koristi. Usput Simina žena flertuje i s lokalnim veterinarom. U selu su još i dvije „komšinice“, seoske snaše koje samo tračaju i pokušavaju se dodvoriti ljudima koji cirkuliraju kroz zajednicu, kao što su veterinar, poštar i lovac – obašnjava nam Slobodan svoj scenarij.

Poanta predstave je da prikaže sve nedaće koje našem običnom čovjeku donosi Europska Unija i primjena novih zakona to jest – da naše seljake koji su ionako „goljo“ ogoli do kože. U predstavi igraju Milan Nišević, Milorad Resanović, Nikolina Repak, Ljiljana Janošević, Mirko Gladović, Marjan Janošević, Radomirka Đurić, Željka Barić i Slobodan Repak. Predstava je za sada dobro prihvaćena kod publike i nastupali smo sa njom i u Ovčar Banji na kulturnom ljetu Čačka i u mnogom mjestima na Baniji. U Domu kulture u Glini odigrana je 20.3. i imala je oko 150 posjetitelja među kojima su bili i dr. Milorad Pupovac i Boro Rkman. Svi gledatelji su pratili predstavu s oduševljenjem jer se svako pomalo našao u njoj i poistovjetio s likovima. Nakon predstave reakcije su bile pozitivne – govori nam Slobodan Repak. Slobodan Repak je osim predstave „Banija u Evropi“ s kojom su nastupali i u Bosni i Hercegovini napisao i predstave „Povratak“ i „Sjećanja“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email