Dvadeseta godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma obeležena je 12. novembra u dvorcu Adamovič u Erdutu. Upravo je na istom tom mestu 1995. godine potpisan dokument koji je označio početak mira u istočnoj Hrvatskoj.

Ovogodišnju proslavu organizovala je lokalna vlast opštine Erdut na čiji je zahtev kao pokrovitelj svečanosti pozitivno odgovorila predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Najvažniji cilj Erdutskog sporazuma bio je mir, ali i odredbe koje su srpskoj zajednici garantovale potpunu integraciju u društvo nakon rata, istakao je predsednik ZVO, Dragan Crnogorac koji je prilikom obraćanja prisutnima ukazao na značaj ovog dokumenta i ponovo pozvao zvaničnu Hrvatsku da zaštite vrednosti Erdutskog sporazuma.

Erdutski sporazum (2)– Odredba dvanaest, ovog sporazuma garantuje Srbima posebnu instituciju kao što je Zajedničko veće opština kao trajni zalog prava Srbima u RH i jačanje srpskih organizacija koje su postojale i pre a i one koje su osnovane netom posle, SNV i SDSS. Dakle ZVO je utemeljeno u samom sporazumu i čuvaće njegove vrednosti i sarađivaće sa svim institucijama vlasti, sa stranim predstavnicima drugih zemalja, matičnom zemljom. Za nas ne samo da nema govora da Erdutski sporazum nije trajnog karaktera, nego smatramo da u njemu ima još mnogo prostora za crpljenje pozitivnih stvari koje nam mogu pomoći u razvoju naše države, demokratije i međusobnog razumevanja i uvažavanja. Ima puno prostora, gotovo svaki dan da država proslavlja ovakve datume, jer šta nam drugo preostaje ako nećemo da slavimo mir, istakao je Crnogorac.

Prisutnima su se obratili i izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, neposrednih učesnika u procesu mirne reintegracije i pregovorima uoči potpisivanja sporazuma gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, izaslanik Vlade RH Arsen Bauk, predsednik SNV Milorad Pupovac i domaćin proslave načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Među uvaženim gostima bili su neposredni učesnik u realizaciji Erdutskog sporazuma dr Vojislav Stanimirović, izaslanik ministra vanjskih poslova Republike Srbije – pomoćnik za konzularne poslove i dijasporu Dragan Momčilović, generalni konzul Republike Srbije Živorad Simić, izaslanik predsednika Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, predstavnici diplomatskog kora u RH: ambasadorka Kraljevine Norveške Astrid Versto, izaslanik japanskog ambasadora – prvi sekretar za politička pitanja Yukihiro Takeya, izaslanik američkog ambasadora – treći sekretar ambasade Jakob Grinberg, župan vukovarsko-sremski Božo Galić i njegov zamenik Đorđe Ćurčić, zamenici osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak i Jovan Jelić, predsednik erdutskog Opštinskog veća Jovo Vuković, predstavnici opšina Borovo, Markušica, Trpinja, Negoslavci, Jagodnjak i Šodolovci.

 

Izvor: Zajedničko veće opština

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email