Dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta u ZKM-u

Piše: O. R. / P-portal.net

Zagrebačko kazalište mladih za kraj sezone najavljuje dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta

Beogradsko dramsko pozorište za kraj sezone gostovat će sa dvema predstavama u Zagrebačkom kazalištu mladih, i to 3. juna s predstavom „Čitač“ u režiji Borisa Liješevića, te 4. juna s predstavom „Demokratija“ u režiji Veljka Mićunovića.

Predstava „Čitač“, dramatizacija Fedora Šilija prema motivima romana Bernarda Šlinka, najavljena je kao povratak Liješevićevim temama: odnos odgovornosti i krivnje u kolektivnoj i individualnoj svijesti, prepoznavanje suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čovjeku.

Roman njemačkog književnika i pravnika iz 1995. godine analiza je sukoba poslijeratne generacije s Holokaustom i koncentracijskim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u poslijeratnoj Njemačkoj. Knjiga je prevedena na 39 jezika, a prema njoj je 2008. redatelj Stiven Daldri snimio film „Žena kojoj sam čitao“ s Kejt Vinslet, koja je za tu ulogu dobila Oscara.

Hanu Šmit u Liješevićevu „Čitaču“ glumi Mirjana Karanović. Glume još Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić.

„Radnja se događa 10, 15 i 25 godina poslije Drugog svjetskog rata, kada su posljedice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome tko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo“, ističe redatelj Liješević

Predstava je koprodukcija je BDP-a s Beo Art produkcijom Beograd.

Dan kasnije, u subotu 4. juna, u ZKM-u gostuje „Demokratija“ Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića, koprodukcija BDP-a s Novosadskim pozorištem/Ujvideki Szinhaz.

Prema riječima redatelja, predstava govori „o paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za Dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo. (…) Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena“.

Glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.

Nakon obje predstave, u holu ZKM-a bit će upriličeno druženje s umjetnicima, s kojima će razgovarati novinar i pisac Srđan Sandić.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: