fbpx

Gornji Budački u općini Krnjak na Kordunu, rodno mjesto Vladimira Matijevića, osnivača Srpskog privrednog društva «Privrednik», jednog od najvećih srpskih humanista i donatora koji je financirao školovanje mladih, nadarenih i siromašnih Srba, bio je prošlog vikenda domaćin likovne kolonije koju su organizirali Privrednik i općina Krnjak.

Na međunarodnoj koloniji koja se odvijala u Gornjem Budačkom drugi put u posljednje četiri godine sudjelovalo je 18 slikara. Svoje radove su donirali akademski slikar Frane Radak, Krešo Ivić, Zdenka Ivić, Ljuba Novosel, Marijan Rihter, Mercedes Bratoš, Slavko Marić, Mario Tomas, Aleksandra Goreta, Željko Bubalo, Neven Jakovljević, Milutin Knežević, Miroslav Krnić i Anica Potočki. Osim slikara iz Hrvatske sudjelovali su i akademski slikari s beogradske Likovne akademije Boris Eremić i Tihomir Ilijašević iz Prijedora. Njima je ovo prvi put da posjećuju Kordun i ovu koloniju na kojoj je slikao i Hajrudin Osmanagić iz Velike Kladuše.

Fundus likovnih radova Privrednika nakon dvodnevne kolonije povećan je za dvadesetak novih i kvalitetnih likovnih djela.

– Drago mi je što se kolonija održava u ovom vrlo slikovitom kraju i vidim da su svi vrlo zadovoljni i u stvaralačkom zanosu. Ima mnogo motiva za slikanje. Slikarima je važno da se njihova djela mogu plasirati i da pomognemo mladim učenicima i studentima. Dopali su mi se radovi. Mi smo slikari svaki u svom svijetu, uzeli smo si stvaralačku slobodu. Ima tu apstrakcija Slavka Marića i još nekih kolega, tu je i moje viđenje ovih pejsaža, kućice Ljube Novosel… Inače, moje učenice i dečki iz BiH stvaraju neki novi svijet i sve u svemu zadovoljan sam do sada nastalim radovima – rekao je Frane Radak, akademski slikar i stručni voditelj ove likovne kolonije.

– Kolonija se održava u Gornjem Budačkom jer je to rodno mjesto osnivača «Privrednika» Vladimira Matijevića i kroz umjetnička djela želimo ovjekovječiti prirodne ljepote Korduna i Matijevićevog rodnog mjesta. Prva kolonija u ovom mjestu je bila prije četiri-pet godina. Na ovaj način obilježavamo i sjećanje na život, rad i djelo najvećeg srpskog humaniste i donatora. Drago mi je što je kolonija multinacionalna i multikonfesionalna jer sudjeluju i Srbi i Hrvati i Bošnjaci-muslimani. Nažalost, nisu nam došli gosti iz Srbije kao i prethodni put. Sav prihod od prodaje nastalih djela nakon izložbe i aukcije, ide u Fond “Vladimir Matijević” za financiranje školovanja nadarenih učenika i studenata. Do kraja godine planiramo organizirati i dobrotvornu večer na kojoj će se održati aukcija slika – kazao je Nikola Lunić, predsjednik SPD “Privrednik”.

Koloniji su prisustvovali i Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta i voditelj likovne sekcije u pododboru s kojim je bilo još nekoliko karlovačkih slikara. Inače, prva kolonija u Matijevićevom rodnom Gornjem Budačkom održana je u kući Milana Lapčića, stotinjak metara dalje od mjesta gdje je nekada bila rodna kuća Vladimira Matijevića.

Određenu specifičnu važnost ovoj, ali i drugim kolonijama na kojima sudjeluje, daje i akademski slikar, kipar i restaurator Slavko Marić, iza čijeg rada stoji niz projekata iz Kragujevca, Prijedora i Kozare, restauriranje brojnih crkava, prijateljevanje s Vanjom Radaušem, Dušanom Džamonjom i brojnim drugim, širom svijeta poznatim umjetnicima s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email