U organizaciji Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije i Srpskog narodnog vijeća 18. i 19. maja povratnicima u šest županija i Gradu Zagrebu podijeljeni su kućanski aparati – frižideri, veš mašine i štednjaci.

– Od ukupno 128 kućanskih aparata, podijeljeno je 69, a ostali će biti podijeljeni u drugoj turi početkom juna – istaknuo je za „Novosti“ Igor Miodrag iz Centra za razvoj i investicije SNV-a, dodajući da je sada najviše aparata, odnosno njih 22, otišlo u Primorsko goransku županiju.

– Vrijednost donacije je 25.000 eura bez PDV, a SNV je, kao i do sada, osigurao pomoć u distribuciji pošiljke i plaćanje PDV-a, carine i špedicije – rekao je Miodrag.

Prvog dana akcije podijeljeni su aparati za područje Grada Zagreba i Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, dok su drugog dana u Viškovo, gdje je uručena donacija za Primorsko-goransku županiju, stigli i predsjednik SNV-a Milorada Pupovac i predstavnik Komesarijata Dejan Milisavljević. Oni su, zajedno s Milanom Erakovićem, predsjednikom VSNM-a Primorsko-goranske županije, razgovarali s brojnim povratnicima, ali i drugim stanovnicima općine.

– Ovo je prvi kontingent pomoći povratnicima koji su stambeno zbrinuti i kojima se na taj način pomaže da urede svoje domove – rekao je Pupovac, navodeći da SNV, osim podjele pomoći domaćinstvima, u suradnji s nadležnim ustanovama u Srbiji omogućava i donacije vezane za omogućavanje ekonomskih aktivnosti.

Kako je za „Novosti“ kazao Milan Eraković, od 22 aparata najviše njih je otišlo u Viškovo, a ostatak u Rijeku i Kastav.

– Korisnici su slabijeg imovinskog stanja, a radi se o bivšim nosiocima stanarskog prava koji su se u zadnjih nekoliko godina vratili iz Srbije. Naše Vijeće je preko svojih aktivista organiziralo distribuciju na ovom području. Većina ljudi preuzela je aparate, a onima koji nisu imali svoja prijevozna sredstva ili su starije dobi, omogućena je dostava – rekao je Eraković.

– Raspodjela aparata iz druge ture bit će obavljena za područja Banije i Korduna, zapadne Slavonije i Koprivničko-križevačke županije – dodao je Igor Miodrag, koji je izrazio zadovoljstvo uspjehom akcije.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email