Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Dobrotvorna aukcija “Slikari dobrog srca”

Srpsko privredno društvo Privrednik poziva vas na dobrotvornu aukciju umjetničkih slika koja će se održati u petak, 20. decembra, u 19 h u Klubu Privrednikov dom (Preradovićeva 18, Zagreb). Umjetničke slike moći ćete kupiti po veoma povoljnim cijenama, a sav prihod od prodaje slika namijenjen je stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Kako bi mladima olakšali školovanje i osigurali kvalitetniju budućnost, Srpsko privredno društvo “Privrednik” već godinama organizira dobrotvorne aukcije slika u cilju prikupljanja financijskih sredstava za potrebe stipendiranja talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Senzibilizirani za svijet oko sebe, likovni umjetnici okupljeni na donatorskoj likovnoj koloniji u Čonoplji kraj Sombora u organizaciji Kulturno umjetničkog društva “Vuk Karadžić” nesebično su pridonijeli realizaciji ove dobrotvorne akcije na način kako najbolje znaju – kistom i bojom oblikujući slike različitih motiva i tematike u tehnici akvarela, pastela ili ulja na platnu. Umjetnost tako postaje sredstvo koje prenosi poruku topline i ljubavi, te afirmativni osjećaj mladima s naglaskom da nisu zaboravljeni, pružajući im pritom ne samo nadu već i uvjete za bolje sutra. Spoj umjetničkog stvaranja i često okrutne životne zbilje rezultirao je nizom umjetničkih djela koja će u sklopu dobrotvorne aukcije biti prezentirana i ponuđena zainteresiranim kupcima koji su spremni učiniti dobro djelo i doprinijeti prikupljanju financija za školovanje mladih ljudi. Naime, sva prikupljena sredstva idu isključivo u Privrednikove fondove za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Većina Privrednikovih stipendista dolazi iz ruralnih krajeva Hrvatske na kojima vrlo često i dalje nema osnovnih uvjeta za život poput električne struje i interneta, a prijevoz do škole je često vrlo skup. Oni koji se odluče studirati u velikim gradovima moraju plaćati smještaj i hranu, što ponekad za studente iz osiromašenih krajeva zna biti nemoguća misija, zbog čega im je često Privrednikova stipendija ključna za daljnje školovanje.

Na aukciji će biti ponuđeno ukupno 27 slika od 17 etabliranih umjetnika srednje i starije generacije. Slike su različitih formata i tematika, te izvedene u različitim tehnikama. Na koloniji su sudjelovali umjetnici s velikim stvaralačkim iskustvom, koji su ujedno izlagali na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Mnogi su dobitnici brojnih priznanja, te sudionici većeg broja kolonija u zemlji i inozemstvu. Zainteresirani kupci već na prvu će osjetiti bogatstvo i raznolikost poetika objedinjenih slikara, kako u izvedbi pojedinog motiva tako i u različitim tematskim afinitetima – od lazurnih pastelnih tonova u morskim motivima pa sve do bogatstva uljene boje u pastuozno oblikovanim šumskim pejzažima.

Valja spomenuti važnost Čonoplje kao mjesta održavanja kolonije na kojoj se okupljaju slikari s velikim zadovoljstvom i radošću što mogu pomoći mladim ljudima u školovanju. Naime, u Čonoplji žive Kordunaši koji su se tu doselili prije 70 godina i još uvijek nisu zaboravili svoje korijene i žele pomoći Privredniku u misiji stipendiranja učenika. Tako su na koloniji sudjelovali i slikari čije porijeklo seže od kolonista doseljenih u Vojvodinu s prostora Like, Korduna, Banije… i koji osjećaju potrebu da se oduže svom zavičaju. Motivi šuma, ravnica i salaša govore o njihovim osobnim sjećanjima, ali ujedno i univerzalnim motivima s kojima se može povezati slučajni promatrač pronašavši nešto blisko i prepoznatljivo u pojedinoj slici.

Na svakoj dosad održanoj dobrotvornoj aukciji vladala je jedna posve prirodna, pozitivna i topla atmosfera koja je zbližila ljude plemenitih namjera. Privrednik u tekućoj školskoj/akademskoj godini, zahvaljujući solidarnoj pomoći dobrih ljudi, stipendira 54 učenika i studenta. Stoga, srdačno pozivamo sve građane dobra srca da se odazovu i ove godine, budu dio još jedne dobrotvorne priče, te u blagdansko doba vlastitim djelovanjem pokažu ostatku svijeta što je pravi čin istinske dobrote.

Ljepota je u dobroti. I zato kupnjom umjetničke slike po najpovoljnijoj cijeni pomažemo našu mladost i dozivamo bolju budućnost.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email