Film Dane Budisavljević „Dnevnik Diane Budisavljević” koji govori o herojskim podvizima austrijske aktivistice koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku djecu, apsolutni je pobjednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

Redateljica filma „Dnevnik Diane Budisavljević” kazala je Tanjugu da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

„Iznenađena sam, jer nisam vjerovala da, pored filma ‘General’, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u cjelini. Vjerujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspije da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena”, rekla je Budisavljević.

Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu „Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, redatelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Pompezno najavljivani film „General”, o Anti Gotovini, koji je koštao tri milijuna eura, doživio je apsolutni fijasko na dodjeli nagrada.

Film Antuna Vrdoljaka nagrađen je za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Paković.

Žiri Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana, kojim je predsjedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodjelio je srpskom filmu „Šavovi” u režiji Miroslava Terzića.

Publika koja je tokom festivala gledala filmove u Pulskoj areni također je nagradila film „Dnevnik Diane Budisavljević”.

Priznanje Zlatna vrata otišlo je u ruke redateljice Dane Budisavljević, jer je publika film ocjenila najvišom ocjenom, 4,90.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email