U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca u ponedjeljak, dan uoči Svetog Nikole, organizirana je priredba u kojoj su učestvovala djeca uključena u rad dječje igraonice VSNM Grada Pakraca na kojoj su predstavili rezultate dosadašnjeg rada i na kojoj je podijeljeno 70-tak paketića.

Najprije se više od 70-tak djece s roditeljima i rodbinom s područja Pakraca, Lipika i Brestovca okupilo u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu gdje je Episkop pakračko-slavonski g. Jovan posvetio slavski kolač i zajedno s djecom ga prelomio. Nakon toga su se okupljeni preselili u prostorije Crvenog krsta u kojem se nalazi i kancelarija VSNM Pakrac, gdje su volonterke Vijeća zajedno s djecom priredile dječju manifestaciju. Prostorije su bile premalene da prime svu prisutnu djecu i roditelje.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Vijeća i zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Nikola Ivanović istaknuo je važnost okupljanja mladih i važnost rada s djecom, njihovog učenja tradicije, kulture i običaja. Pozvao je roditelje da se uključe u aktivnosti Vijeća kao i u rad igraonice i da se ovakav oblik rada s djecom nastavi u budućnosti. Ivanović se zahvalio Upravi za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije, čijim projektnim sredstvima je igraonica provođena te je podsjetio na protekle aktivnosti, posebice izlet u Vukovar i Dalj kao i druženja svakog vikenda. Pored Uprave, Ivanović se zahvalio i Srpskom narodnom vijeću iz Zagreba na podršci u organizaciji ovog događaja.

Okupljenima se obratio i paroh pakrački protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, koji je upoznao prisutne s nedavnim početkom nastave Pravoslavne vjeronauke u Lipiku, kao i važnosti pohađanja dodatne nastave na srpskom jeziku i Pravoslavne vjeronauke u Pakracu. Upravo stoga, zamjenik gradonačelnice Ivanović je najavio da će dodatne paketiće dobiti djeca koja pohađaju dodatnu nastavu na srpskom u Pakracu, kao i učenici Pravoslavne vjeronauke u Lipiku i Pakracu.

U programu manifestacije nastupilo je 15 mališana koji su kroz recitacije, besede o Svetom Nikoli i plesove predstavili rad igraonice.

Ivanović se nakon završetka manifestacije zahvalio učesnicima, posebno se zahvalio na angažmanu gradskoj vijećnici SDSS-a u Pakracu Mirsadi Popović Damjanović, te pozvao paroha da zajedno podijele okupljenoj djeci paketiće.

Podsjećamo, dječja igraonica je dio projekta „Kvalitetne programske aktivnosti preduslov za opstanak zajednice“ financiranog od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije. Projekt se provodi unazad četiri mjeseca i čini ga rad s djecom uz veliki angažman stručnih volonterki. Zahvaljujući ovom projektu, djeca su posjetila Dalj i Vukovar, nabavljen je osnovni didaktički materijal i stvoreni osnovni preduslovi za trajni rad igraonice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email