Divna Zečević – istraživačica narodnog štiva

Piše: Slobodan Uzelac

Divna Zečević bavila se i književnim radom, objavljivala je u časopisima, dnevnim i tjednim novinama i radio emisijama, i to članke, eseje, pjesme i polemike. Godinama je vodila lični dnevnik opsega oko šest hiljada rukom ispisanih stranica
Divna Zečević

Ovu vrhunsku intelektualku, iznimno atraktivnu i dostojanstvenu ženu, susreo sam sredinom devedesetih u upravnoj zgradi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, u Berislavićevoj 10 u Zagrebu. Stasita crnka prije je podsjećala na neku glumicu iz talijanskih filmova iz šezdesetih nego na znanstvenicu koja prebire po nekim memljivim papirima u nekom velegradskom potkrovlju ili podrumu. Odmah sam sâm sebi zamjerio što sve protekle godine nisam bio u prilici upoznati je. Djelomično me utješila sama činjenica da su nam profesije poprilično udaljene. Jer, ona, deset godina starija od mene, studirala je jugoslavensku književnost i engleski jezik, a kod prof. Frangeša doktorirala je s temom o pučkom književnom štivu u hrvatskim kalendarima prve polovice 19. stoljeća.

Divna Zečević rođena je u Osijeku 1937. godine. Radila je u Muzeju Srba u Hrvatskoj i u Institutu za etnologiju i folkloristiku.

Već na tom prvom susretu iskazala je svojevrsno žaljenje što nije, kako je sama kazala, više pomogla u otimanju od zaborava iznimno bogatog pučkog književnog štiva Srba u Hrvatskoj. Posebno je istakla kako joj je žao što nije dovoljno ni znala o misiji Prosvjete, a još manje o njenim izdavačkim književnim projektima koje je u tim za Prosvjetu teškim vremenima vodio Stanko Korać.

Već u tom prvom razgovoru s dr. Zečević puno sam saznao o njoj. U tri je navrata bila na studijskom boravku u Njemačkoj. Bavila se i književnim radom, objavljivala je u časopisima, dnevnim i tjednim novinama i radio emisijama, i to članke, eseje, pjesme i polemike. Godinama je vodila lični dnevnik opsega oko šest hiljada rukom ispisanih stranica formata A–4.

Autorica je desetak knjiga, više desetaka znanstvenih i stručnih radova. Penzionirana je u zvanju znanstvene savjetnice u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Nakon penzioniranja pisala je i za obnovljene časopise Srba u Hrvatskoj. Nisam dalje pažljivo pratio njen autorski rad, ali sam bio siguran da će velika znanstvenica iskoristiti priliku i na neki način nadoknaditi propušteno. Meni ostaje zadovoljstvo i nada da sam u tome bio od koristi.

Doktorica nauka Divna Zečević umrla je u Zagrebu 2006. godine u svojoj 69. godini.

 

Ministarstvo kulture


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: