U petak, 1. avgusta, u Duhovnom centru Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, Visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije primio je Nadbiskupa Alesandra Derika, apostolskog nuncija u Zagrebu.

U razgovoru vođenom u atmosferi hrišćanske ljubavi i međusobnog poštovanja, sagovornici su razmenili mišljenja o nizu problema sa kojima se Pravoslavna Crkva i Katolička Crkva suočavaju širom sveta, u Evropi, a posebno na prostoru Hrvatske i Srbije.

Jedan od zaključaka je i da u svetu kojim dominiraju različiti oblici egoizma, sukoba među pojedincima, grupama, narodima i državama, pravoslavni i katolici moraju imperativno doživljavati Hristove reči: „Da svi jedno budu…“, i dosledno, uprkos svesti da je put ka jedinstvu dug i muktorpan,  izvršavati ovu Gospodnju zapovest.

Međusobna ljubav jedina je prava pretpostavka budućem jedinstvu, a da bi do ljubavi došlo potrebno je upoznati se, nužan je dijalog. U cilju što boljeg upoznavanja  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Nadbiskup Deriko, dogovorili su da će zajedno organizovati niz projekata i različitih aktivnosti, koje treba da budu na korist svim ljudima, nezavisno od toga kom narodu i veri pripadaju.

 

 

Preuzeto sa sajta Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email