U organizaciji članova KUD-a Moslavina SKD-a Prosvjeta Garešnica od 24.-26.10.2014. u Garešnici održana je tradicionalna manifestacija Susreti u Moslavini koja se održava već devetu godinu za redom.

U društvu ističu da su „Susreti u Moslavini“ jedna od tri njihove glavne manifestacije, na kojoj nastoje ugostiti društva izvan Hrvatske ili iz drugih krajeva Hrvatske, te im prikazati način života Srba u Moslavini i dočarati im njihovu gostoljubivost.

– Gosti iz Srbije su kod nas boravili 3 dana, smješteni po kućama naših članova. Na taj način, osim sa kulturnim naslijeđem Srba u Moslavini, naše goste upoznajemo sa svakodnevnim načinom života, odnosom sa većinskim Hrvatskim stanovništvom i ostalim nacionalnim manjinama u Moslavini, te sa svakodnevnim problemima ali i veselom stranom života – kaže predsjednik društva Zoran Blanuša.

Centralni događaj je bio koncert u Hrvatskom domu u Garešnici koji je održan 25.10.2014. Prije koncerta, u 18h, otvorena je i izložba slika s likovnih kolonija Povijesne udruge „Bršljanica“, koju su posjetitelji mogli pogledati prije, u toku i poslije koncerta. Ove godine su na centralnom koncertu u Garešnici, pored organizatora, nastupili i članovi KUD-a Boško Jugović iz Srbije, KUD-a Knešoplje iz Knežice u BiH, SDK Prosvjeta iz Virovitice i Malog Gradaca te zajednice Mađara iz Grubišnog Polja.

– Smatramo da su i ovi susreti uspješno odrađeni. Zahvaljujemo se svim učesnicima na svom doprinosu . Povijesnoj udruzi „Bršljanica“ na osvježenju i obogaćivanju manifestacije s izložbom slika , SKD Prosvjeta iz Virovitice kao našim stalnim saradnicima , Zajednici Mađara koji su na našu manifestaciju dojurili s još jednog nastupa taj dan , KUD-u „Knešpolje“ koji su prvi put naši gosti , Gostima iz Bošnjana iz Srbije koji su bili jako dobri i zahvalni gosti , SKD Prosvjeta iz Malog Gradca koji su unatoč vodenim preprekama na cestama Banije rizikovali i ipak došli , i na kraju publici koja nas nije iznevjerila jer bez njih se sav trud ne bi isplatio na pravi način – poručuje Zoran Blanuša, predsjednik društva.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email