Dani srpske kulture

Piše: P-portal.net

Manifestacija „Dani srpske kulture“ održava se ove godine od 7. novembra do 10. decembra u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb
Dani srpske kulture

U sklopu ovogodišnjih Dana srpske kulture u ponedjeljak, 7. novembra, u 20 sati, otvorit će se izložba Tabula rasa. Ovogodišnji Dani, koji će se u organizaciji SKD-a Prosvjeta održati od 7. novembra do 10. decembra, odvijaju se pod zajedničkom temom Veze Zagreb-Beograd koje su tokom 20. stoljeća stvarali umjetnici i intelektualci rođeni u Hrvatskoj, a djelovali su u Srbiji i obrnuto, te stvarali zajednički kulturni krug okupljen oko istovjetnih svjetonazora i ideja u europskim gradovima.

Počevši od dvadesetih godina prošlog stoljeća Zenita i Save Šumanovića, preko umjetnika i umjetničkih grupa, kulturnih centara i kino klubova koji su stvarali isprepletenu umjetničku scenu u periodu od 60–tih do 90–tih godina 20. stoljeća među kojima su značajni umjetnici poput Tomislava Gotovca, Neše Paripovića, Mladena Stilinovića, Raše Todosijevića Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Marine Abramović, Vlade Marteka i drugih koji su obilježili to multikulturalno, dinamično razdoblje poslijeratnih neoavangardi, konceptualne umjetnosti i performancea.

Organizatori ističu da programom žele ukazati da je riječ o otvorenom i uvažavajućem kontinuitetu koji su nasilno prekinuli ratovi, o čemu svjedoče brojne kulturne veze i suradnje kroz književne časopise, posebno zenitizam kao najartikuliraniji avangardni projekt u našoj kulturnoj povijesti, međunarodnog statusa, sa Zagrebom kao jednom od europskih prijestolnica predratne avangarde.

Program Dana srpske kulture zaokružuje se primjerima najnovijih umjetničkih veza nakon revizionističkog kulturno informacijskog raskida devedesetih.

Izložbeni projekt Tabula Rasa prikazuje na primjerima izabranih djela istaknutijih umjetnika i umjetnica visoke domete postignute u okviru intenzivne razmjene ideja i praksi na relaciji Zagreb – Beograd, kao i u regiji u posljednjih 100 godina. Izložbeni postav koncipiran je kao niz poglavlja u kojima se ističu pojedini opusi u međusobnom povezivanju, interakciji i konfrontaciji tvoreći novu i dinamičnu mrežu.

Finalno mjesto predstavljaju djela umjetnika koji nadilaze uobičajene prakse i otvaraju sasvim nove vidike primjerene novom vremenu. Umjetnici zastupljeni na izložbi su Mladen StilinovićSven Stilinović, Vlado Martek, Tomo Savić–GecanMarko Paunović & Ivana RajićVlasta Žanić, Marko Marković, Sava ŠumanovićBoris Burić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Zoran Popović, Zenit, Dada 100, Rudolf Laban, Vane Bor, Vlado Habunek, Tomislav Gotovac, Marina AbramovićNeša Paripović, Goran Trbuljak, Dimitrije Bašičević MangelosIgor Grubić Andrea Taraš.

Na zatvaranju izložbe 7. decembra nastupit će Ana Đurić Konstrakta.

Dani srpske kulture

Književni program pod nazivom Blind date u goste dovodi troje autora iz regije s kojima će razgovarati troje zagrebačkih kolega. Gorana Vojnovića koji dolazi iz Ljubljane dočekat će Monika HercegZvonka Karanovića iz Beograda Đurđica Čilić, a Ognjenku Lakićević iz Beograda ugostit će Sven Popović.

Na Danima ćemo svjedočiti njihovom upoznavanju prema zamisli Marka Tomaša. Kroz razgovor, prvenstveno o književnosti i glazbi te umjetnosti općenito autori će se upoznavati i otkrivati međusobno i tako publici približiti svoj rad, ali i odnos prema umjetnosti, otkriti vlastite glazbene preferencije i životne svjetonazore kojima su vođeni u svom radu i životu.

U ovogodišnjim Danima srpske kulture, filmski, posebno dokumentaristički program Dokukina u selekciji Dine Pokrajac, eksperimentalni program filmskih karizmatika, te kazališne predstave i igrani film s temama koji ukazuju na društvene fenomene karakteristične za čitavu regiju ukazuju na ponovno uspostavljanje kulturnih u veza, suradnje i koprodukcije.

Dani srpske kulture


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: