fbpx

U okviru „Dana kule 2020.“ postavljena je izložba „Ikone Kule Jankovića (16.-18. st.)“ kojom je prezentirana jedna od najvrjednijih zbirki fundusa Kule Jankovića u Islamu Grčkom. Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2020., kako javlja eZadar.

Očekuje se da će izložba biti ove jeseni postavljena i u Zagrebu, u okviru Dana srpske kulture, čime će i zagrebačkoj javnosti biti predstavila ova vrijedna zbirka.

Riječ je o izboru reprodukcija u boji u prirodnoj veličini koje su postavljene u crkvici Sv. Đurđa koja je dijelom istog kulturnog dobra. Međutim, u nadi da će u ljeto 2021., uvjeti dozvoljavati okupljanje većeg broja ljudi, plan je da se u sklopu ˝Dana kule 2021.˝, uz predavanja najkompetentnijih stručnjaka javnosti predstavi cijela zbirka ikona te da se tom prilikom u prostoru Kule izloži i nekoliko originala.

Zbirka ikona Kule Jankovića sadrži 40-ak ikona od kojih je većina ukrašavala crkvicu Sv. Đurđa, koja je bila parohijska crkva do sredine 19. stoljeća. Ikone su nabavljane tijekom dužeg vremenskog razdoblja i različitih su provenijencija, a datirane su u okviru razdoblja koje se proteže od 16. do kraja 19. stoljeća. Najstarije ikone (16. i 17. stoljeća) uglavnom pripadaju kretskoj odnosno kretsko-venecijanskoj školi.

Ovaj specifični stil uspješno ujedinjuje kasnobizantsku slikarsku tradiciju i duh novih stilova zapada – kasne gotike, renesanse i baroka. Dio ikona kasnijeg datuma pripada lokalnoj ikonopisnoj školi, čiji je glavni predstavnik ˝slikar starog benkovačkog ikonostasa˝, koji unosi barokni stil u dalmatinske ikone svog vremena. Od ikona koje pripadaju kretsko-venecijanskoj školi najstarije su Krist, Bogorodica Utješiteljka (16. stoljeća), te Snetje (Pietà) i Sv. Petar i Pavle (16.-17. stoljeća), dok iz domaće ikonopisne škole (18. stoljeća) potječu npr. Sv. Kozma i Damjan i Sv. Georgije.

Izložbeni postav napravili su članovi Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, a izložbu je sufinanciralo Srpsko narodno vijeće.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email