Srpsko narodno vijeće u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH u nedjelju, 26. jula, s početkom u 10 sati obilježit će Dan ustanka naroda Hrvatske odnosno početak otpora ustaškom režimu i zločinima nad srpskim stanovništvom Like.

Organizatori su saopštili da manifestaciju organiziraju u slavu ustanicima i ustanicama, ali svakako u duhu trenutka u kojem je briga o kolektivnom zdravlju na prvom mjestu. Stoga će skupu prisustvovati delegacije sa vijencima bez uobičajenih dolazaka velikog broja antifašista i antifašistkinja iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Ipak vedri i borbeni ton našem malom okupljanju dat će pulski zbor „Praksa“ i dragi mještani i mještanke Srba i okolice – navedeno je u saopštenju.

Nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, taj datum obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se on obilježava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email