I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj, odajući počast vojnim i civilnim žrtvama. Parastos pred krstom, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je sveštenik Mihajlo Žikić.

Nakon parastosa, vijence su položile delegacija ambasade na čelu s ambasadorkom Mirom Nikolić i konzulom Republike Srbije u Zagrebu Aleksandrom Stamatovićem, delegacija Srpskog narodnog vijeća na čelu sa saborskim zastupnikom i predsjednikom SNV-a Borisom Miloševićem i generalnim sekretarom SNV-a Sašom Miloševićem, kao i predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik Nikola Lunić.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva obilježavaju taj dan.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email