Naša trenutna predsjednica zaista ima sreće. Zamislite da je otišla u Ameriku nekoliko dana prije inauguracije novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, ne bi se mogla slikati ispred Bijele kuće, jer je taj prostor zbog sigurnosti već nekoliko dana zatvoren za turiste. Predsjednica nam tako ne bi poslala turističku razglednicu uslikanu ispred omiljene turističke lokacije, američkog centra moći i pritom naciji ne bi mogla obznaniti svoje namjere: „Hrvatska se mora pozicionirati kao čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike“!? Budući da se Barack Obama, Donald Trump i njegovi savjetnici, zbog već ranije preuzetih obaveza nisu sastali s Kolindom da im objasni svoje stavove i „nauči“ ih kako se SAD trebaju ponašati pri kreiranju svoje vanjske politike, sigurno će nakon Trumpovog ustoličenja uputiti zahtjev da naša mudra predsjednica ponovno dođe u Washington i pređe ogradu Bijele kuće, te održi predavanje Trumpu i njegovom timu kakve stavove u vanjskoj politici trebaju zauzeti SAD.

Još jedan od „bisera“ koji ne samo da izaziva podsmjeh javnosti, već i članova njene vlastite stranke jest nedavna izjava prilikom svečanog skupa kojim je obilježena 25. godišnjica međunarodnog priznanja RH da je još ’92. godine zdušno pomagala u realiziranju ovog događaja, iako je zbog „temeljitog“ utvrđivanja gradiva na fakultetu još malo produžila studij. Naciju vjerojatno ne bi iznenadila ni spoznaja da je predsjednica još kao mala u vrtiću sanjala neovisnu Hrvatsku i da je Tuđmana kasnije brifirala kako da ostvari tu ideju.

Privatno putovanje za doček Nove godine u New Yorku puno je gafova. Bez obzira koji je cilj puta, dužnost predsjednice bila je da da službenu obavijest premijeru i predsjedniku Sabora i na njega prenese sve ovlasti, što nije učinila. Zamislite da je Milorad Dodik nakon svečane parade u Banjaluci povodom obilježavanja dana Republike Srpske napravio invaziju na Hrvatsku Gradišku sa svih 120 vojnika koji su sudjelovali na paradi. U Hrvatskoj bi zavladala panika, jer nam je vrhovna zapovjednica negdje u bespućima američke zbiljnosti i postojala bi ozbiljna opasnost da Milorad Dodik, kad bi to želio, uspije okupirati dio područja lijepe naše. Sva sreća Dodik nema pretenzije prema RH, ali zato prijeti osamostaljenjem i osnivanjem osme balkanske države, što je protivno Daytonskom sporazumu za koji on ne mari baš puno. Zbog toga su ga Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu i zabranile ulazak na svoj teritorij. On tvrdi da će se sve to promijeniti kada njegov „prijatelj“ Trump sjedne u Bijelu kuću, a jadni Trump da mu pokažeš kartu Balkana – ne bi znao ni gdje je BiH.

Da nema Balkana, svijet bi bio uskraćen za jednu smijuriju. Jer, kao što je Kina „zemlja smješka“, Balkan je smiješna zemlja. Pa, evo, pođimo redom: Slovenija, čiji samo južni dio spada u Balkan prijeti Hrvatskoj da će joj bojkotirati turizam. Drugim riječima – graničnim kontrolama zagorčati život turistima iz Njemačke, Austrije i drugih zemalja koji moraju proći kroz Sloveniju da bi došli do Hrvatske, ako Hrvatska ne prizna međunarodnu arbitražu oko podjele Piranskog zaljeva. Taj „veliki“ zaljev kojeg na najširem dijelu možeš preplivati jedini je slovenski izlaz na more i oni bi tamo, osim solane koja već postoji, vjerojatno htjeli izgraditi brodogradilište za prekooceanske brodove, međunarodnu luku, luksuzne hotele i razvijati u toj bari visoki turizam. Jedni problem u ostvarenju tih planova stvara im Hrvatska jer tvrdi da pola te baruštine pripada njoj…

Crna Gora sa svih svojih 500 hiljada stanovnika želi u NATO i pripojenje Evropskoj uniji. Jedno vrijeme postojala je opasnost da s nekoliko stotina miliona Rusa postane dio velike Rusije. Rusi su u jednom trenutku navalili na crnogorsko primorje i tamo izgradili i nekoliko naselja u kojima se kasnije nitko nije pojavio. Očito je za njihovu mafiju Crna Gora shvaćena kao veliki vešeraj u kojem su mogli da operu crno zarađene pare. Otkako su se Crnogorci izjasnili za NATO, ljubav je naglo prestala i sada oko Budve ima puno praznih, luksuzno opremljenih stanova i vila koji čekaju sada možda već i Trumpove investitore…

Srbija je neki dan „uveseljavala“ svijet novim luksuznim vlakom koji je nakon 16 godina nesaobraćanja prugom za Kosovo htjela uputiti u Kosovsku Mitrovicu. Lijepi vlak bi vjerojatno i došao na odredište da na njemu po cijeloj dužini, naravno s vanjske strane, na nekoliko jezika nije pisalo „Kosovo je Srbija“. Ideja da ti pamet stane. Samo „mudra glava“ mogla je smisliti tu akciju…

Upravo su jedne zagrebačke novine objavile depešu u kojoj, 14 dana nakon što se predsjednica vratila u milu joj domovinu, nabrajaju s kim se sve susrela. Vrlo su neobične dvije stvari. Prvo – depeša je pisana nakon 14 dana i u njoj su nabrojani skoro svi političari koje SAD ima, a drugo – pisana je nakon što je iz predsjedničinog ureda došlo priopćenje da ne mogu reći s kim se sastajala u Americi i da je njen posjet bio više privatan. Još neobičnije je da je depeša objavljena u novinama, jer su diplomatske depeše vrlo povjerljive i mogu ih čitati samo ovlaštene osobe. Očito je da se na sve moguće načine žele naciji zamazati oči i skrenuti pažnja s ovog, nadasve nepropisnog boravka u SAD.

Nakon tolikih ispada, mnogima je iznenađenje da predsjednica uopće ima ikakav kabinet i savjetnike… „Druženje s mojim najdražim timom – Domovini vjerni“ fotografije iz poznatog zagrebačkog restorana s bosanskim specijalitetima Sofra govore suprotno, koliko god bilo nevjerojatno. Možda je to jedan od pokušaja za boljom suradnjom s BiH?

Kada smo već kod vjernosti domovini, nedavno je izjavila: „svi oni kojima nije dobro ovdje mogu se iseliti“. A ja ću parafrazirati njenu ljubav prema domovini i poručiti joj: Predsjednice, ako toliko volite svoju domovinu i svoj narod, molimo vas oslobodite nas vaših doista nemuštih izjava ili dajte ostavku.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email