Tri decenije od Zvezdine svjetske titule

Piše: O. R. / P-portal.net

Na današnji dan, prije točno 30 godina, fudbaleri Crvene zvezde postali su klupski šampioni svijeta
Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Prije točno 30 godina, Crvena zvezda je postala šampion svijeta. Bio je to 8. decembar 1991. godine kada su crveno-beli savladali Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popeli se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.

Šest mjeseci ranije, srpski klub je postao europski prvak savladavši Olimpik iz Marseja u čuvenom finalu u Bariju. Zvezda je slavila pobjedu s 5:3 i time stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju svijet je vidio „Zvezdino dete sa druge planete“ – Vladimira Jugovića. Najmlađi na terenu, tada 22-godišnji vezista, golovima u 19. i 58. minuti najavio je slavlje crveno-belih, a tačku stavio Darko Pančev u 72 minuti. Igrači su ispisali još jednu stranicu u bogatoj historiji, savladali Kolo Kolo sa 3:0 i postali svjetski prvaci.

Crvena zvezda je nastupila u sljedećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Pobedom u Tokiju napravljen je najveći uspeh nekog od istočnoeuropskih klubova. Svjetskom titulom zaokružen je jedan od najsvjetlijih perioda u historiji Zvezde.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: