Komitet Kongresne biblioteke iz Vašingtona priznao je crnogorski jezik i Crna Gora je dobila međunarodni kôd za jezik, saopšteno je iz Nacionalne biblioteke Crne Gore.

Biblioteka “Đurđe Crnojević” je pre devet godina zatražila kodifikaciju crnogorskog jezika i taj zahtev, da se jezik prizna u okviru ISO međunarodnog standarda, ovih je dana prihvaćen.

“Crna Gora je dobila međunarodni kôd za crnogorski jezik u okviru ISO međunarodnog standarda. U petak smo obavešteni da je ISO 639 Ujedinjeni savetodavni komitet odobrio zahtev Nacionalne biblioteke Crne Gore. Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, nazivi na engleskom i francuskom Montenegrin, a u originalu crnogorski jezik na latinici i ćirilično. ISO tablice biće ažurirane u nedeljama koje slede”, rekao je direktor biblioteke Bogić Rakočević.

Ovim je, po njegovim rečima, potvrđeno da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika, već da je to jezik koji ima lingvističku prepoznatljivost.

“Ovo je još jedna veoma važna stvar za zaokruživanje crnogorskog identiteta, jer ovim činom Komitet iz Vašingtona je ne samo priznao postojanje crnogorskog jezika već je i potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika kako je to do nedavno spočitavano. Dakle, on ima svakako svoju lingvističlku prepoznatljivost”, izjavio je Rakočević.

Direktor Nacionalne biblioteke je naveo da je međunarodna kodifikacija važna za kodiranje i katalogizaciju knjiga.

 

Izvor: Agencije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email