Članovi Privrednika obilježili godišnjicu preranog odlaska Ivane Vujnović

Piše: P-portal.net

Povodom 26. godišnjice od smrti Ivane Vujnović, Privrednikovi aktivisti, zajedno s predsjednikom Nikolom Lunićem, posjetili su njeno vječno počivalište na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj te tom prilikom položili vijenac. Ivana ...
Fotografije: Jovica Drobnjak

Povodom 26. godišnjice od smrti Ivane Vujnović, Privrednikovi aktivisti, zajedno s predsjednikom Nikolom Lunićem, posjetili su njeno vječno počivalište na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj te tom prilikom položili vijenac.

Ivana je izgubila bitku za život nakon iznenadne i teške bolesti u svojoj 16. godini tek što je završila drugi razred zagrebačke XVIII. gimnazije na francuskom jeziku. Bila je izvrsna učenica, pohađala je ljetne škole u Oxfordu, Cambridgeu, Monaku, Parizu… Pored francuskog, govorila je engleski i njemački jezik i svirala klavir. Njena mladost i snovi naprasno su ugašeni, ali se putem Privrednikovog Fonda Ivana Vujnovićo, osnovanog u znak sjećanja na Ivanu, nastoji omogućiti da drugi mladi i talentirani ljudi ostvare svoje snove i ambicije.

Srpsko privredno društvo Privrednik utemeljilo je ovaj Fond za izvrsne studente u proljeće 2010. godine, na inicijativu Ivanine majke, doktorice Nevenke Ljubić. Svake godine stipendiraju se dva studenta koji pokazuju izvrsnost u radu, a pored toga govore najmanje jedan strani jezik i značajno su uključeni u aktivnosti izvan fakulteta. U akademskoj godini 2020/21. preko ovog Fonda stipendirano je dvoje izvrsnih studenata, koji ove godine završavaju svoje pete godine studija, jedno na Filozofskom fakultetu u Osijeku (smjer povijest i hrvatski jezik), drugo na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (smjer gluma). Mjesečna stipendija za svakog od njih iznosi 1.200 kuna.

Sjećanje na Ivanu Vujnović na taj način i dalje živi, a putem donatora ovog fonda Ivana neprestano pomaže u ostvarivanju snova i ambicija mnogih mladih i talentiranih djevojaka i mladića.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: