Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj (oMreža) s domaćinima iz Šibensko-kninske županije organizirala je 21. oktobra radnu akciju čišćenja prostorija nekadašnje Osnovne škole Vuka Stefanovića Karadžića u mjestu Zvjerinac, u općini Biskupija. U akciji je učestvovalo preko 20 mladih ljudi, što domaćina od kojih su neki bivši polaznici te škole, što članova oMreže iz cijele zemlje.

Kako općina Biskupija priprema projekt obnove i prenamjene te škole, ovom akcijom obavljene su predradnje raščišćavanja otpada koji se nakupio tokom 20 godina otkako je škola prazna. Otpad je razvrstan po ekološkim pravilima i najveći dio škole je raščišćen, a uklanjanjem stakla i ostalog otpada s poda omogućeno je lakše i sigurnije kretanje po zgradi. Tada je postalo vidljivije da su prozori uglavnom porazbijani, da su počupane električne i vodovodne instalacije, a u nekim prostorijama čak i parket.

Značajan doprinos akciji dali su načelnik općine Biskupija Milan Đurđević, uloživši veliki trud u pripremu i doček članova oMreže, zamjenica župana Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga, kao i Srpsko narodno vijeće.

– Naša općina ima ozbiljne planove s tom zgradom koja sa sportskom dvoranom ima 2800 kvadratnih metara površine. U postupku smo procjene vrijednosti izrade projektne dokumentacije koju bi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo s 95 posto, a onda bi se javili na neki natječaj da dobijemo sredstva da zgradu privedemo funkciji. Predviđamo da bi u toj zgradi bili predškolski i sportski sadržaji, kao i sjedišta pododbora ‘Prosvjete’ i VSNM-a, Vatrogasni dom… – rekao je za Novosti načelnik općine Đurđević i dodao da su mještani zaposleni na općinskim javnim radovima uredili i iskrčili zaraslu okolinu škole.

– Omladinska mreža će nastaviti s radnim akcijama u nadi da će one poslužiti kao inspiracija ljudima širom zemlje da se i sami organiziraju, otmu zaboravu i obnove ono što im je nekad bilo bitno. Naša pomoć u tome im stoji na raspolaganju – rekla je Jelena Nestorović iz radnog tima oMreže.

Da radne akcije nisu same sebi svrha, potvrđuje i primjer iz Mačkovog sela na Baniji gdje je nedavno raščišćen prostor srušene crkve.

– Tamošnji paroh Saša Umićević odlučio je s mještanima ponovo pokrenuti zbor povodom Sv. Petke što pokazuje do čega sve mogu dovesti male i jednostavne inicijative – dodala je Nestorović.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email