fbpx

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković uputili su čestitke vjernicima koji Vaskrs slave prema julijanskom kalendaru.

„Svim građankama i građanima koji ga slave prema julijanskom kalendaru, želim sretan Uskrs, Hristos voskrese“, poručio je povodom najvećeg hrišćanskog praznika predsjednik Hrvatske.

„Blagdan Uskrsa uči kako, usprkos svim nedaćama i teškoćama, uvijek postoje nada i rješenja za bolje sutra ako se iskreno i s punom vjerom prihvati njegov značaj. Neka značaj ovoga najvećeg kršćanskog blagdana vjernicima bude poticaj traženja nove snage za osobnu izgradnju, a svima nama poticaj na bolju suradnju, međusobno razumijevanje i toleranciju”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Uz podsjećanje na odgovornost svih građana za stvaranje uređenog društva koje poštuje dijalog i različitost, vjernicima koji Vaskrs slave prema julijanskom kalendaru zaželio je da taj praznik provedu radosno i mirno u krugu svojih najbližih.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je uz tradicionalni pozdrav „Hristos vaskrse!“ čestitao vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u ime Vlade i osobno.

„U duhu najvećeg kršćanskog blagdana koji hrabri pred svim životnim izazovima, želim vama i vašim obiteljima obilje mira, vjere, nade i zajedništva. Neka vam ovo uskrsno vrijeme protekne u ozračju solidarnosti, strpljivosti i odgovornosti“, napisao je premijer Plenković.

Vaskršnju čestitku pravoslavnom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima uputio je i zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić.

„Dok u liturgiji odjekuju riječi: Krist uskrsnu od mrtvih; smrću smrt uništi darujući život onima koji ležahu u grobovima, u istoj vjeri i u istoj Radosnoj vijesti molim Gospodina da i Vama, svećenstvu, monaštvu te svim vjernicima koji su povjereni Vašoj pastirskoj brizi udijeli obilje obnove i preporoda u njegovu Duhu“, poručio je zagrebački nadbiskup.

„Vaša uskrsna čestitka koju ste mi uputili povodom svetkovine Uskrsa potiče me ponajprije na zahvalnost za zajedništvo u vjeri u Uskrsloga, očitovano meni osobno, svećenicima i vjernicima, te za blizinu u sadašnjim kušnjama s kojima se suočavamo“, istaknuo je kardinal Bozanić zamolivši Porfirija da patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju, prenese čestitke i zahvalu za iskazanu blizinu povodom potresa u Zagrebu.

„Osim pandemije, u Zagrebu je naša kušnja još dublja, zbog posljedica potresa koji je ostavio tragove u dušama i domovima ljudi, kao i na crkvama i drugim mjestima slavlja i molitve“, napomenuo je dodavši kako ipak, u prolaznosti svijeta kao vjernici u svim događajima čitamo znakove koji upućuju na neprolazno i vječno, a u kršćanskoj vjeri živimo istinu punu utjehe i nade, jer znamo da je Bog s nama u svakoj nevolji i da „u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email