Uprkos katastrofalnom stanju u hrvatskoj privredi, još uvek ima podsticajnih primera vrednih i uspešnih pojedinaca koji ulivaju nadu da se u sveopštem beznađu i besperspektivnosti isplate rad i kreativnost. To potvrđuje i priča Mirjane Čupić iz Borova koja je nakon odlaska u penziju odlučila da slobodno vreme koje ima iskoristi radeći kreativan i koristan posao koji je pritom ispunjava.

Mirjana Čupić već pet godina u svojoj kući proizvodi domaći sapun. Osim sapuna koji čini osnovu njene proizvodnje pravi i šumeće kupke, dezodoranse, losione i kreme za negu tela, balzame za negu usana, krute šampone za kosu, mirisne lutkice za zaštitu od moljaca i kantarionovo ulje. Proizvodi u malim serijama. Sve radi ručno u kuhinji, a svoje proizvode prodaje na kućnom pragu, ali i putem internetske stranice. Do sada je izlagala na Sajmu zdravlja u Vinkovcima, Vinkovačkim jesenima, Eko-etno i Božićnom sajmu u Vukovaru, Vukovarskom korzu, Sajmu starih zanata i običaja u Dalju, Sajmu antikviteta u Osijeku i Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu.

Mirjana pravi prirodni sapun koji u sebi ne sadrži konzervanse, parabene, emulgatore, hemikalije za penušanje i ostala agresivna sredstva. Ona je samouka proizvođačica sapuna koja je ovom poslu pristupila savesno i ozbiljno. Na osnovu onoga što je pročitala o mirisima i eteričnim uljima iz knjiga i sa internet sajtova, počela je sastavljati prve recepte za proizvodnju sapuna.

– U početku su to bili eksperimenti koji su se pokazali dobrima. Pravila sam male količine sapuna koje sam poklanjala svojim koleginicama. Kasnije sam te recepte dorađivala. Nedavno sam upoznala jednu gospođu koja je prošla sve obuke za proizvodnju sapuna. Ona mi je dala recept za dečji sapun – kaže Mirjana.

Sapunski kalkulator

Proizvodnja sapuna je mukotrpan posao u koji Mirjana ulaže puno truda, vremena i ljubavi. Da bi sapun nastao nephodno je nabaviti sve potrebne sirovine: ulja, biljke i boje. Uz pomoć sapunskog kalkulatora Mirjana ovaj posao radi bez greške.

cupic_mirjana– Proces nastanka sapuna je dugotrajan proces koji se ne može obaviti u jednom danu. Prvo sastavim recept za sapun koji pravim na način da uz pomoć kalkulatora izračunam sapunski broj. Ništa se ne može raditi na pamet. Svako ulje ima svoj sapunski broj, koji određuje količinu ulja i natrijeve lužine. Ja odaberem vrstu i količinu ulja a meni kalkulator izračuna koliko ću staviti destilovane vode a koliko masne sode. To je siguran recept. Ne sme biti viška masne sode niti ulja, da sapun ne bude premastan. Nakon toga u destilovanu vodu uspem masnu sodu gde se razvijaju visoke temparature do 90 stepeni. Ulja ugrijem na 40 stepeni, a zatim otopinu lužine i vode sipam u ulja i mešam. To se homogenizuje. Štapnim mikserom to izmiksam tako da se dobije emulzija kao puding. Tada dodajem eterična ulja, mineralne pigmente i biljke. Mineralni pigmenti su prirodne boje kojima bojam sapune, koji su stabilni i neškodljivi. Kada sve to izmešam, onda tu masu izlivam u kalup i utoplim. Tu se razvijaju visoke temparature na kojima se sapun pretvara u gel masu i tokom 24 sata odvija se proces sapunifikacije. Tada lužina (masna soda) stupa u reakciju sa masnoćama i na taj način se dobija sapun. Nakon 24 sata izvadim masu iz kalupa, izrežem sapun i do mesec dana ostavim sve da stoji u fazi sušenja i sazrevanja. Višak vode mora ispariti. 80% sapunifikacije se dogodi u kalupu a ostalih 20% u procesu sazrevanja. Tek nakon toga sapun je spreman za upotrebu – objašnjava Mirjana.

Svi Mirjanini proizvodi imaju nalepnicu na kojoj je ispisan njihov sadržaj. Sapuni su blago lužnati i njihov pH iznosi 8, što znači da nisu kiseli.

Ljubav prema sapunima

Dok pravi sapun Mirjana se igra i u toj igri uživa. Proizvodnja sapuna je njen hobi.

– Ja se divno zabavljam u ovom poslu. Svojim sapunima dala sam lični pečat. Moji kupci su vrlo zahtevni pa sam morala da zadovoljim široki spektar ukusa. Dok sam proizvodila obične sapune, teško sam ih prodavala. Danas sapune izlivam u silikonske kalupe različitih oblika. Pa tako kupci mogu pronaći sapun u obliku cveta, auta, srca, bora. Inače svi moji sapuni izgledom podsećaju na kolače i torte. Svi imaju miris a to ljude najviše privlači. Boje sapuna su im dopadljive ali i to kako je sapun ukrašen – naglašava Mirjana.

Osnovnu bazu sapuna čine ulja: maslinovo, palmino, ricinusovo i kokosovo. Ostali dodaci su različita eterična ulja, glina kao i cvetovi smilja, nevena, žalfije, majčine dušice, kamilice i lavande – biljaka koje Mirjana uzgaja u svojoj bašti. Kombinacija ovih sastojaka deluje blagotvorno na kožu, hrani je, hidratizira i neguje.

– Do sada su svi moji sapuni bili bez masnoća životinjskog porekla, osim grupe sapuna sa kozjim mlekom. Trenutno proizvodim nekoliko vrsta sapuna: sapun za brijanje, sapun bez mirisa, domaći sapun po receptu naših baka koji je jači sapun, oštar, ne sadrži u sebi ulja i tzv. filcani sapun koji je obavijen vunom i služi za piling kože. Koristi se uglavnom zimi. Svi sapuni pene jer u sebi sadrže prirodnu sirovinu – aminokiselinu koja im daje penušavost – ističe Mirjana.

Proizvodnjom sapuna Mirjanin život je dobio drugu dimenziju. Kroz ovaj posao naučila je kako se osloboditi stresa i isključiti iz stvarnosti. Promenila je i svoju životnu filozofiju.

– U penziji sam već nekoliko godina. Sada imam više slobodnog vremena i shvatila sam da sam živela veoma stresno dok sam bila u radnom odnosu. Radila sam do rata u Vuteksu knjigovodstvene poslove, a nakon toga u Hrvatskom telekomu gde sam u direktnom kontaktu sa kupcima prodavala telefone. Sticajem nekih životnih okolnosti upoznala sam Liljanu Gereke, koja je u Evropskom domu u Vukovaru vodila radionice o zdravom životu, ishrani i meditaciji. Ona mi je dala ideju i potaknula me da se počnem baviti proizvodnjom sapuna. Ja se ovim poslom relaksiram i mislim da nikada ne treba odustati od života, jer život ne završava odlaskom u penziju. Nemam nekih velikih planova za budućnost, osim što želim i dalje raditi posao koji me ispunjava – zaključuje Mirjana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email