fbpx

Neka Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja.

Poslanicu redovno upućuje patrijarh u ime SPC, koja je trenutno bez poglavara, do 18. februara, za kada je zakazan izborni Sabor. Nadležnost patrijarha preuzeo je Sinod na čijem je čelu najstariji po činu u tom telu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji ima i zvanje čuvara trona do izbora novog poglavara

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućeni su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih, piše u poslanici Srpske pravoslavne crkve.

Upućen je poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života.

„Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom sveta“, poručuje SPC.

Tako čineći, kako se dodaje, ljudi ne pokazuju odsustvo vere ili maloverje, već svedoče da poštuju svetinju života, da vole bližnje i da ljube Gospoda koji je sami život.

„Ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi“, ističe su u Poslanici.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se, obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir – mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Crkva je sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolevci srpskog naroda.

„Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi“, poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, izeđu ostalih, dva čelnika – patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom sveta da očuvaju svoju veru, svoj jezik i svoje pismo, ma gde živeli, jer, kako ističu, „mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasleđe i svetosavsku prosvetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta“.

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i uz tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čoveka i istorijskog trenutka.

„Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vera, nada i ljubav…“, navodi se u Poslanici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email